ГРОМАДА – ЯК ОДНА РОДИНА

У Рижанах відбувся фестиваль «Щедрик-щедрівочка»

У славному селі Рижани Хорошівської територіальної громади в неділю, 14 січня, відбувся яскравий фестиваль колядок та щедрівок «Щедрик-щедрівочка». Наша редакція долучилася до організації цього заходу спільно з відділом культури Хорошівської селищної ради, Хорошівським будинком культури та його філіями.

Селищний голова Володимир Столярчук і представники Хорошівського РТЦК та СП вручили нагороду загиблого Героя Сергія Тичини медаль «За військову службу Україні» мамі Захисника Галині Сівченко.

Очільник громади також вручив відзнаку обласної державної адміністрації ексстарості округу Лідії Вербило за волонтерську діяльність та підтримку ЗСУ.

Усі присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих під час війни українських захисників та мирних жителів.


Колядували, щедрували і збирали кошти для ЗСУ


Упродовж заходу на імпровізованій сцені стояла скринька для добровільних пожертв на потреби наших захисників.
Учасниками фестивалю «Щедрик-щедрівочка» стали народний хор української пісні Хорошівського будинку культури, вокальні колективи: «Берегиня» Радицького старостинського округу та Волянщинського сільського клубу, «Александрія» Краївщинського сільського клубу, «Чарівниці» Зубринського сільського будинку культури, «Вишиванка» Рижанського сільського клубу, «Свічадо» Хорошівського будинку культури, церковний хор храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Рижани, «Оберіг» Дашинського старостинського округу; фольклорні колективи:

Сіячі» Топорищенського сільського будинку культури, «Любисток» Дворищенського сільського будинку культури, а також солістка Поромівського сільського будинку культури Софія Артемчук.
Особливо тепло приймали глядачі гостей – народний аматорський ансамбль народної пісні «Серпанок» Андрушівського міського будинку культури.


Понад дві сотні присутніх на фестивалі глядачів мали змогу насолодитися прекрасним виконанням колядок і щедрівок, а також щедрим пригощанням від рижанських господинь і господарів: гарячою фірмовою рибною юшкою від Юрія Шевчука, козацькою кашею, варениками, різноманітними канапками та іншими смачними домашніми стравами. Холодного сніжного зимового дня ці смачні пригощання були дуже доречними.

Переселенці отримали позитивні емоції на фестивалі та нові знайомства


Гостями фестивалю були ті, кого війна тимчасово оселила у нашому краї, – внутрішньо переміщені особи. Нині вони проживають на території Хорошівської селищної ради, зокрема і Рижанського старостинського округу. Вони долучилися до яскравого заходу з життя громади, почули колядки і щедрівки у виконанні місцевих аматорів сцени, ближче познайомилися з місцевими жителями, з керівниками громади та старостату, з тутешніми волонтерами, які теж є переселенцями зі східної України й дуже діяльно підтримують ЗСУ, беруть активну участь у житті громади.

Я дуже задоволена, що потрапила на такий прекрасний захід. По-перше, відпочила душею, відволіклася від проблем, які весь час на думці. Послухати колядки і щедрівки у виконанні прекрасних колективів, почути дуже гарні голоси – це просто бальзам на душу. Захід викликав світлі, теплі почуття. А ще дуже важливим є спілкування, взаємодія між людьми. Нові знайомства – це дуже цінне, що зближує, допомагає знаходити близьких за інтересами, за переконаннями, прагненнями людей. Дякую за таку можливість і за позитивні емоції, – поділилася переселенка Тетяна Петрук, яка нині проживає в Хорошеві.

А Юлія Поданєва, переселенка, яка тимчасово проживає в селі Рижани, сказала:

Згодна з Тетяною. Свято було дуже гарне. Усі колективи молодці. Дуже добре спрацювали дівчата з нашого Рижанського сільського клубу. Вони, як господині, все організували, приготували, ще й виступали як вокальний колектив на сцені. Захід спрямований на відродження народних традицій, на згуртування громади. Думаю, він своєї мети досяг. Дякую всім, хто працював і організовував це дійство.

Упродовж заходу було зібрано добровільних пожертв на потреби наших захисників майже 11 тисяч гривень. Про використання цих коштів буде повідомлено на фейсбук-сторінках Хорошівського будинку культури та газети «Прапор», а також у нашому друкованому часописі.

Дякуємо всім організаторам, артистам та гостям за участь у цьому прекрасному заході! Особлива вдячність господарям – старості Рижанського округу Михайлу Кухтицькому, завідуючій Рижанським сільським клубом Ларисі Шевчук та численній команді волонтерок і волонтерів, які допомагали в підготовці фестивалю, а також ведучій свята Ірині Слобожан.

Редакція газети «Прапор» виступила співорганізатором заходу в рамках проєкту «Краще знайомство на користь усім», який має на меті залучення переселенців у життя громади, на згуртування усіх жителів. Цей проєкт реалізується за підтримки Української Асоціації Медіа Бізнесу в рамках проєкту ««Ефективні місцеві ЗМІ: цифровий розвиток для залучення громад» за фінансової підтримки Європейського Союзу.


Артем Поліщук

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключно відповідальністю ТОВ «ІЦ РГ «Прапор»» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

Прокрутити вгору