Інформаційний супротив. 692-й день

Знаєте, що це? Це масовий мітинг у Тбілісі з обуренням проти осквернення ікони з зображенням Сталіна.

Для розуміння глибини шизи в грузинському суспільстві.

По-перше, в церкві Святої Трійці – найбільшому православному храмі Тбілісі, – висить ікона, на одному з фрагментів якої товаріщ Сталін отримує благословення від якоїсь русскомірської святої Матрони Московської. Що вже саме по собі клініка.

По-друге, коли якась жінка заляпала захисне скло цієї ікони фарбою, натовп цього православно-сталінського талібану влаштував доволі велелюний мітинг у центрі Тбілісі. Вимагають переквіліфікувати адміністративне покарання жінки на кримінальне і взагалі посилити кримінальну відповідальність за “образу почуттів віруючих”. При цьому образою почуттів віруючих вони, зрозуміло, вважають не зображення на іконі кривавого диктатора-атеїста, який нищив церкву і вбив мільйони людей, а саме реакцію нормальних людей на це зображення.

По-третє, ці буцімто християни намагалися штурмом узяти квартиру жінки. І якби не поліція, можна уявити чим би це закінчилося.

По-четверте, цього всього їм видалося замало. Учора вони поприносили до ікони купу квітів і, вишикувавшись у чергу, цілували зображення Сталіна.

З одного боку, я розумію геополітичні мотиви, з яких Грузії надали статус кандидата в члени ЄС, щоб вона остаточно не впала в обійми “русского міра”. Але з іншого – цю країну потрібно серйозно лікувати. І зробити це можуть лише самі грузини.

Тарас Шамайда
Підготував О. Голяченко

Прокрутити вгору