В Іршанській територіальній громаді топонімічний та культурний простір приводять у відповідність до законодавства України

Відомий на Житомирщині краєзнавець, кандидат історичних наук Геннадій Махорін вважає, що український топонімічний ландшафт потребує негайної дерусифікації – процесу ліквідації назв, що є маркерами російсько-імперської присутності в Україні. «Існування російських, радянських топонімів є результатом багатолітньої русифікації в нашій державі та залишається ганебним і принизливим явищем, наругою над українською історією і культурою», – говорить науковець.

Якщо ми, українці, й надалі виховуватимемо своїх дітей на казках Пушкіна і творах Достоєвського, Толстого, Тургєнєва, ходитимемо вулицями, названих на їхню честь або ж приносити квіти до їхніх пам’ятників, то ще не раз рашисти будуть приїжджати до нас на танках та захищати «руський мір». І ще таке. Допоки в українців буде спільний із росіянами культурний і топонімічний простір, єдині свята, то москалі будуть пхатись до нас у браття, причому в старші.

Очищення від російської скверни та приведення культурного й топонімічного простору до українського законодавства та сучасних реалій з особливою актуальністю постало після широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну. Тому й не дивно, що у квітні 2023 року православні парафіяни, жителі Іршанської територіальної громади згуртувались і вигнали московського попа із своєї церкви, у якій вперше провели Богослужіння українською мовою.
24 лютого 2023 року при Іршанській селищній раді створено топонімічну комісію та затверджено відповідне Положення. Топонімічна комісія є постійно діючим науково-консультативним дорадчим органом, до складу якої входять фахівці в галузі історії, архітектури і містобудування, архівної справи, краєзнавці, мовознавці, депутати селищної ради, представники громадськості та виконавчих органів селищної ради. Проєкти рішень топонімічної комісії оприлюднюються на сайті Іршанської селищної ради, що дає можливість кожному мешканцю громади долучитися до громадського обговорення.

Члени комісії на засіданнях жваво обговорюють питання перейменування вулиць та провулків населених пунктів громади відповідно до Закону України «Про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізації топонімії». Ще у вересні минулого року рішенням сесії селищної ради у громаді перейменовано вулиці Гагаріна, 9 Травня, Терехова, Чкалова, 40-річчя Перемоги, 1 Травня, Ніни Сосніної. Топонімічна комісія розглянула колективні звернення жителів сіл Старики та Шершні, що клопотали про перейменування вулиць Гагаріна на назви «вулиця Героїв України» (с. Старики) та «вулиця Миколи Коваленка» (с. Шершні).
Від часу створення топонімічної комісії в Іршанській територіальній громаді перейменовано 12 вулиць. За ініціативи членів комісії, на фасадній стіні будівлі селищної ради 2 червня минулого року відкрили нову меморіальну дошку другому директору Іршанського ГЗК Володимиру Гулію.
Функції топонімічної комісії не обмежуються попереднім розглядом звернень фізичних та юридичних осіб з питань перейменування вулиць чи провулків, а включають і питання, пов’язані зі встановленням пам’ятних знаків та меморіальних дощок та іншими. Нещодавно топонімічна комісія підготувала на затвердження виконавчого комітету «Положення про порядок встановлення меморіальних дощок і пам’ятних знаків на території Іршанської селищної територіальної громади» та вивчила питання створення Алей пам’яті у селищі Іршанську та центральних садибах старостинських округів громади.

Галина Ширченко, заступник селищного голови, голова комісії, сказала: «Усе, що пов’язане з радянським минулим, у нашій державі має стати історією. Україна йде своїм незалежним шляхом. Головне завдання топонімічної комісії – приведення назв вулиць, провулків, майданів, інших об’єктів у відповідність до українського законодавства та сучасних реалій. Враховуючи теперішню ситуацію, ми маємо відкинути усе, що пов’язує нас із агресивною росією. В Україні достатньо своїх героїчних і талановитих постатей, важливих історичних подій, які достойні увіковічнення».
Нагадаємо, що ще у 1997 році в Іршанській селищній раді була затверджена та реалізована «Концепція розробки та вдосконалення топонімічного ландшафту (системи назв) селища Іршанська Володарсько-Волинського району». Цей задум передбачив обґрунтування кожної назви вулиць, провулків та зміни радянських топонімів у відповідності до української дійсності та був успішно втілений у соціально-культурне життя селища. Згідно з Концепцією, з мапи Іршанська були вилучені назви вулиць Лєніна, Радянська, 8 Березня та з’явились нові, відповідно – Лесі Українки, Тараса Шевченка, професора Степана Бельського.

Відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», рішенням сесії Добринської сільської ради від 31 серпня 2015 року перейменовано 8 вулиць у с. Добринь, 5 вулиць у с. Губенкове, чотири вулиці у с. Ємилівка, одна вулиця у с. Гута-Добринь. Примітно, що в усіх чотирьох селах сільської ради центральна вулиця носила назву «вулиця Лєніна».

Олександр Голяченко, краєзнавець, селище Іршанськ

Прокрутити вгору