Вічна пам’ять загиблому Герою-захиснику з Іршанська Олександру Васяновичу


Страшна й трагічна новина в нашій територіальній громаді. Стрілець першого кулеметного відділення кулеметного взводу однієї з військових частин ЗСУ, солдат Васянович Олександр Олександрович, вірний військовій присязі, у бою за нашу Батьківщину, виявивши стійкість і мужність, загинув 10 жовтня 2022 року під час виконання військового обов’язку в місті Бахмут Донецької області.
Олександр народився 2 лютого 1994 року в селищі Іршанськ, навчався в місцевій школі, здобув спеціальність автокранівника-водія у Житомирському професійному училищі №15. Строкову військову службу проходив у Чернігові (в/ч Т-0500). Пізніше, після демобілізації, працював на будівництві.
За відгуками товаришів та близьких, Олександр – надзвичайно товариський і добрий, завжди доброзичливий і готовий прийти на допомогу. Був надійною опорою мамі, бабусі, сестрі.
Коли розпочалася російсько-українська війна, він добровільно поїхав до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомату) і був мобілізований у квітні поточного року.
Загиблого Героя-захисника Іршанськ і вся громада зустрічали і проводжали живим коридором, на колінах, квітами встеляли дорогу. Урочиста церемонія прощання і вшанування загиблого воїна відбулася на площі біля палацу культури «Титан».
Із промовою до присутніх і рідних виступив Іршанський селищний голова Сергій Сахненко. Він висловив щирі співчуття родині, а також глибокий жаль, що наш народ, і зокрема Іршанська громада, втрачає на війні з підступним і жорстоким ворогом-окупантом молодих людей, цвіт нашої нації. «Подвиг Олександра Васяновича навіки залишиться в наших серцях і в історії визвольної боротьби України», – сказав очільник громади.
Відспівували убитого ворогом молодого хлопця три священники ПЦУ. Отець Петро, настоятель Новоборівської Свято-Андріївської церкви, у своїй промові наголосив: «Убитий на полі бою Олександр загинув за Україну, за свою землю, родину і наш народ. Тому ця жертва є високою. Адже написано, що ніхто не має більшої любові над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх», – сказав він.
Виступили також із промовами під час церемонії прощання директорка Іршанського ліцею Людмила Плисак та однокласниця Олександра. Вони згадували про нього як про дуже добру, товариську людину й гарного учня та однокласника.
Поховали мужнього бійця з усіма військовими почестями в рідному Іршанську на місцевому кладовищі.
Болюча втрата… Висловлюємо співчуття мамі загиблого Героя Олені Миколаївні, рідним та близьким… Співпереживаємо… Схиляємо голови та коліна… Вічна і світла пам’ять…
Герої не вмирають!
Галина Ширченко

Прокрутити вгору