Відзначили День пам’яті та примирення і вшанували жертв Другої світової війни

У Хорошівській, Новоборівській, Іршанській територіальних громадах відбулися меморіальні заходи з нагоди Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

У Хорошеві 8 травня біля Монументу Слави відбувся пам’ятний захід, участь у якому взяли очільники селищної ради, працівники органів місцевого самоврядування, а також активні жителі. Мітинг підготували і провели працівники Хорошівського будинку культури. Звучали патіріотичні пісні у виконанні народного хору української пісні, юні актори дитячої театральної студії «Феєрія» представили літературно-пластичну композицію «Героям слава!..», учасники народного духового оркестру заграли козацький марш та славнозвісний гімн українських січових стрільців «Ой, у лузі червона калина…».

Хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять усіх полеглих у Другій світовій війні, а також нинішніх героїв, які ціною власного життя виборюють Перемогу над рашистським агресором.

Затим присутні поклали квіти до пам’ятника воїну-визволителю та до пам’ятного знака загиблим воїнам-землякам на Сході України.

Того ж дня працівники управління соціального захисту населення Хорошівської селищної ради відвідали двох ветеранів війни, фронтовиків: Дмитра Михайловича Забродського 1927 року народження та Віталія Івановича Ренкаса 1928 року народження. Від імені селищної ради та голови Володимира Столярчука привітали ветеранів-фронтовиків і вручили їм продуктові набори.

У старостинських округах Хорошівської громади до обелісків жертвам Другої світової війни та братських могил жителі поклали квіти та хвилиною мовчання вшанували усіх загиблих.

У Новоборівській громаді з нагоди 77-ї річниці перемоги над нацизмом вшанували пам’ять загиблих у Другій світовій війні. 9 травня представники місцевої влади, культури та громадськості зібралися біля пам’ятника загиблим. Із словом до присутніх звернувся селищний голова Григорій Рудюк. Священник Новоборівської Свято-Андріївської церкви о. Петро провів панахиду за убієнними під час Другої світової війни, а також за жертвами російсько-української війни. Вшанували світлу пам’ять усіх загиблих у війнах хвилиною мовчання. Потім присутні поклали квіти до обеліску слави. У старостинських округах Новоборівської громади також поклали квіти до обелісків і братських могил загиблих у роки Другої світової.

Перед Днем пам’яті та примирення, 6 травня, в Іршанській територіальній громаді та її старостинських округах вшановували жертв Другої світової війни. Відбулись меморіальні заходи. Керівництво громади, працівники структурних підрозділів селищної ради, а також небайдужі жителі поклали квіти та квіткові композиції до пам’ятників та братських могил. Учасники заходів вшанували пам’ять полеглих героїв хвилиною мовчання.

Понад 8 років в Україні триває війна. 24 лютого повномаштабним вторгненням росія розпочала новий етап російсько-української війни. Ворожі війська щодня обстрілюють та знищують об’єкти інфраструктури, культурної спадщини тощо. Балістичними ракетами, реактивними системами залпового вогню нищать житло у містах та селах, розстрілюють цивільне населення, ґвалтують жінок і дівчат, убивають дітей, грабують майно, не цураючись навіть ношеної нижньої білизни. Українці мужньо боронять рідну землю від рашистів. Кожен день героїчного спротиву нашого війська наближає до жаданої Перемоги. Невипадково новим гаслом цьогорічних пам’ятних днів стало «Перемогли нацизм, переможемо рашизм!». Українці пам’ятають тих, хто боровся за Україну тоді, та шанують тих, хто воює за неї тепер.

Підготувала Ірина Сівінська

Прокрутити вгору