Волонтерку Аллу Гуринчук з Дортмунда відзначили нагородою Іршанської селищної ради

Понад шість місяців пройшло з дня віроломного рашистського нападу на Україну. З того часу волонтери та волонтерки у м. Дортмунд, що у Німеччині, а це переважно вихідці з України, об’єдналися в ініціативну спілку волонтерів «Українці Дортмунда» (Initiative Ukrainer in Dortmund «Blau-Gelbes Herz»). Символом спілки обрали блакитно-жовте серце. Вони активно допомагають народу України, біженцям, які змушені були залишити рідні домівки, а це близько десяти тисяч українських громадян. У спілці волонтерів «Українці Дортмунда» постійно збирають та відправляють гуманітарну допомогу для дитячих будинків, лікарень, українських захисниць і захисників; надають всебічну підтримку біженцям та залучають їх до спільних заходів проти війни в Україні, запрошують на акції українських митців, спортсменів, широко висвітлюють в соціальних мережах інформацію про війну та її жахіття, знайомлять німецьку громаду й українських біженців з українською історією та культурою.

Багато майстринь міста долучаються до виготовлення сувенірної продукції, в основному це вихідці з України. А от паперові блакитно-жовті серця виготовляє литовка Нерінга, яка тепло свого серця передає Україні, саме тому її паперові серця стали символом спілки волонтерів.

Спілчани постійно проводять та активно долучаються до різноманітних акцій. Так, до проведених раніше заходів додалися: «Поверніть мені ТАТА, будь ласка», що відбувся 20 липня; до Дня Незалежності України 24 серпня організували ходу головними вулицями Дортмунда з прапором довжиною 100 метрів; 27 серпня брали участь у фестивалі UA-FEST, організований Національним музеєм німецького футболу Deutsches Fußballmuseum міста Дортмунд. Під час фестивалю вдалося зібрати 23 700 євро, які розподілили наступним чином: 15 000 євро передали фонду Володимира Кличка і ще 8 700 євро надійшло фонду «Сила тяжіння» із м. Дніпро (інформація взята з німецьких соціальних мереж). Під час свята відбувалися виставки, майстер-класи. Тут пригощали стравами української кухні і, звичайно ж, звучала рідна музика, танці, співи, адже головними виконавцями гучної події були знаний оркестр Prime Orchestra із програмою Rock Sympho Show. Це був вражаючий знак солідарності.

До спілки волонтерів «Українці Дортмунда» входить і наша землячка Алла Гуринчук, яка народилася в селі Добринь у сім’ї педагогів Світлани Пилипівни та Геннадія Юхимовича. Вони прищепили Аллі любов до рідного краю, рідної землі, почуття милосердя та доброти. Понад двадцять років жінка разом зі своєю родиною живе в Німеччині. Її сім’я та інші волонтери не стомилися піклуватися та підтримувати земляків.

П’ятиденний робочий тиждень у Алли змінився на одноденний, бо потрібно було їхати в пункти для біженців, соціальні установи та допомагати з оформленням документів, перекладами, шукати житло для вимушених переселенців, допомагати їм облаштуватися, брати участь в організації різноманітних акцій на підтримку України та збір гуманітарної допомоги (в тому числі й для Житомирщини). До цієї справи одразу доєдналася вся родина: чоловік, дочка-студентка та син. У себе вдома вони поселили незнайому родину, яку забрали з пункту для біженців, а також вони допомагали розмістити біженців-земляків до німецьких родин своїх знайомих. Для підрозділу тероборони родина Алли віддала власний автомобіль.

Це люди надзвичайно скромні, не хочуть «реклами» і не вбачають у своїх вчинках чогось великого.

Нещодавно пані Алла приїздила в рідне село. Завітала також до селищної ради. Очільник громади Сергій Сахненко подякував жінці за вагому підтримку й допомогу земляків та вручив Подяку від селищної ради.

Вкотре не втомлюємося дякувати усім, хто допомагає українському народові, хто не байдужий та не стомився від війни й розуміє, що тільки разом, кожен на своєму рівні, краплиночка до краплиночки ми зможемо подолати це велике зло, яким сьогодні є росія. Вона прийшла на нашу землю та знищує український народ, села, міста та все, до чого змогли дотягнутися її криваві руки.

Уклінно дякуємо ініціативній спілці волонтерів «Українці Дортмунда» (Initiative Ukrainer in Dortmund «Blau-Gelbes Herz») за вагому підтримку наших земляків, за підтримку України!

Із миром і теплом – від серця до серця!

Галина Ширченко

Прокрутити вгору