Вони дарують тваринам любов

Щороку 30 листопада відзначають Всесвітній день домашніх тварин. Цього дня зоозахисники намагаються привернути увагу людей до проблеми жорстокого поводження з тваринами. Окрім того, багато притулків цього дня влаштовують день відчинених дверей. Подеколи тварини, які утримуються там, саме цього дня знаходять новий дім.
В Україні на офіційному рівні День домашніх тварин не святкують. Але він усе ж є приводом приділити більше уваги своїм братам меншим. Домашні тварини – не розвага, а члени сім’ї, за яких ми відповідальні.
Відзначення цього дня має привертати увагу широкої громадськості, особливо молодого покоління, що тварини не є об’єктом розваг і вимагають до себе гуманного ставлення. Тварини – живі істоти, яких неприпустимо дарувати як забавку, яку можна просто викинути, коли вона набридне чи стане незручною.
Гарний приклад показують учні Хорошівського ліцею №1. Хлопці постійно відвідують пункт перетримки безпритульних тварин, приносять корм, крупи, старий одяг для підстилки. Постійно граються із котиками та собачками, що не мають дому. Деяким вони цей дім уже подарували. Приміром, восьмикласник Денис Литвинчук взяв собі кицю «із характером».

  • Вона дуже погано уживалась із іншими тваринками-безхатьками. Ми думали, що її ніхто не захоче взяти, але Денис обрав саме її і подарував дім киці, – розповідає волонтерка Анастасія Мороз.
    Окрім того, юнак часто приносить додому хворих котиків та собачок і лікує їх, виходжує, купує вітаміни.
    Разом із Денисом приходять його друзі-однолітки Максим Чепель та Максим Файдюк. Хлопці дуже позитивні та відповідальні. Видно, що вони по-справжньому люблять тварин. Дев’ятикласник Максим Косякевич завжди цікавиться, як правильно доглядати за тваринами, коли стерилізувати, як лікувати. У нього вдома також живе чимало тваринок, проте хлопець знаходить час допомагати і безхатькам також.
    Це настільки похвально і приємно, коли діти мають добрі серця і вчать нас, дорослих, бути добрішими, відповідальнішими і свідомішими. Адже коли на вулиці опиняються безпритульні домашні тварини, то провина за це лежить саме на дорослих людях! Бо саме ми, дорослі, несемо відповідальність за тваринок, котрих взяли у свій дім. Будьмо відповідальними!
    Любов Дем’янчук
Прокрутити вгору