Вишиванка – символ віри, надії, любові та нескореності українців

“Магія нашої вишиванки – це наша бронь. Сакральний бронежилет нації” – Мирослав Дочинець.

У третій четвер травня традиційно в Україні відзначається одне з найулюбленіших свят – День вишиванки. Цьогоріч, попри війну, свято стане ще яскравішим, об’єднуючим і теплішим. Українці по всьому світу та іноземці, хто співпереживає Україні, одягаються у вишиті сорочки на знак підтримки нашого народу. Вишиванки залюбки одягають світові зірки кіно й шоу-бізнесу, найвідоміші політики. Українські вишиванки підкорюють найвідоміші подіуми.
Майстрині з любов’ю творять вишиті вироби, вкладаючи у кожен узор свій задум, щирі думки і душу. У кожної вишивальниці є власні традиції та обряди, яких вона суворо дотримується під час процесу вишивання, тому що це – особлива творчість, у якій передається наша українська краса, народна душа.

Ми поцікавилися у наших громадян, що для них означає вишиванка. Наводимо відповіді

Олена Гамська – директорка Хорошівського ліцею №1:

  • Вишиванка – це не просто одяг. Це щось набагато більше! Її люблять і одягають в усьому світі. А ми, українці, носимо вишиванку з особливою любов’ю та гордістю.
    Для мене – це символ любові до своєї Батьківщини, до нашої країни. Головне, щоб вона була до душі. Я вишиванку дуже люблю і ставлюся до неї з трепетом. У мене є сорочки, ще вишиті бабусею, які я одягала на свята в школі. Пізніше їх одягне моя внучка Софійка. Я сама дуже захоплююсь вишивкою. Вишиваю не лише нитками, а й бісером. Роботи люблю дарувати рідним та друзям. Убираючись у вишиту сорочку, відчуваєш себе єдиним цілим із усіма українцями – з тими, хто віддав життя за незалежність нашої країни, з тими, хто зараз захищає Україну від ворога, відчуваєш гордість за державу, її незламний дух та непохитну віру в майбутнє. А наше майбутнє – це наші вихованці. У нашому ліцеї щороку лідери учнівського самоврядування запускають флешмоб «Вишиванка – духовна броня українців» з метою збереження наших традицій. Із 13 по 19 травня всі охочі розміщують фото у вишиванці у фейсбуці та інстаграмі. А 19 травня (у День вишиванки) ми ще розмістимо на сторінці ліцею чек-лист цього дня і запросимо його виконати.
    Я пишаюся тим, що я – українка. Все буде Україна!

Володимир Столярчук – Хорошівський селищний голова:

  • Напередодні свята – Дня вишиванки – хочу сказати, що для мене вишиванка – це наша культура, самобутність, це не тільки одяг, це щось набагато більше. Це те, що нас, українців, об’єднує на всіх континентах! Український національний одяг полюбився цілому світові, адже День вишиванки святкують і за кордоном, його відзначають вже у 60-ти країнах світу.
    Особливо зараз, коли в Україні йде війна з російським агресором, вишиванка є оберегом і символом захисту усіх українців від зла, від темних сил, від рашистів. Сорочки, вишиті жінками для чоловіка чи дітей, особливо ті, котрі намолені, є сильним захистом. У давні часи сорочки, вишиті під час війни, не тільки захищали, а й наближали перемогу й мирні часи.
    Тож бажаю усім нам зберегти наш родинний дух, бути в єдності та спільними здобутками наближати перемогу над російськими загарбниками!
    З Днем вишиванки, шановна громадо!
    Все буде Україна! Слава ЗСУ! Слава Україні!

Руслана Примасюк – голова профспілки працівників філії «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат», голова громадської організації «Іршанський актив»:

  • Для мене вишиванка набула надважливого значення і стала окрасою мого гардеробу після Революції Гідності. Саме тоді почалося переосмислення цінностей та склалося особливе ставлення до державної символіки, історії України і, звичайно, – вишиванки. У такий тяжкий час для нашої України вишиванка – це не просто одяг, це наш бронежилет, оберіг, мова наших забутих предків, код нації, ідентичність, символ мужності, незламності. Вишиванка була, є і буде символом народного та національного спротиву. Сьогодні червоно-чорними нитками вишиваються рубці на українських серцях, і кров від цих ран назавжди залишиться на руках російських загарбників. Все буде Україна!

Сергій Сахненко – Іршанський селищний голова:

  • Вишиванка – це генетичний код української нації. Наші пращури ставилися до вишиванок із великою пошаною. Матері та жінки вишивали сорочки для своїх чоловіків та дітей, приділяючи особливу увагу кожному елементу візерунку, адже всі вони загалом мали певне значення. Вишиванка, на мій погляд, – це те, що пов’язує нас із пращурами. У нас в родині також вишиванки передавалися із покоління в покоління, бо ж це не просто одяг. Це щось набагато більше! Носимо їх із особливою любов’ю та гордістю. Коли говорять, що людина народилася в сорочці, мають на увазі, що це – щаслива людина. Нехай вишиванка надихає нас на Перемогу над ворогом! Зі святом!

Григорій Рудюк – Новоборівський селищний голова:

  • Перша теза: вишиванка – код української нації! Друга теза: вона – душа українського народу! Третя теза: – за нею пізнають українців серед інших народів світу! На мій погляд, це найголовніше. Мої вишиванки зроблені сучасними майстринями, але мають символічні візерунки. На усі національні свята та урочисті моменти із задоволенням їх одягаю.

Яна Лензіон – проживає у Польщі, музикантка, працює в хорі Люблінської політехніки керівницею вокальної секції Народного ансамблю пісні і танцю Люблінського католицького університету, викладачка музики у місцевій школі; навчає українських дітей польської мови:

  • Вишиванка для мене – це почуття безпеки, дому. Особливо зараз. Маю стареньку дуже гарну вишиванку, ще від моєї бабусі. Коли вчилась, то всі концерти з хором співала в ній. Дівчата-колежанки мали на блузках яскраво вишиті квіти, орнаменти, великі рукави. А моя була особлива… скромна, проте дуже вишукана. Це такий мій оберіг, не просто одяг, а обійми моєї бабусі, яка мене любила більш за все на світі…

Записала Ірина Сівінська

Прокрутити вгору