Як працює Хорошівський народний музей історії в період війни

Музеї покликані зберігати і передавати від покоління до покоління культурний та історичний код нації. Саме музеї сприяють осмисленню історії з гуманітарних позицій і дозволяють простежити взаємозв’язок історії країни, регіону, історії сім’ї і долі окремої людини.

Агресія росії вплинула на роботу будь-якого закладу, в тому числі й нашого музею. Сьогодні немає коштів на матеріально-технічне забезпечення закладу. Ми розуміємо, що під час війни брак фінансування не зникне, та й після перемоги в музеї та інші заклади культури, на жаль, ніхто не буде вливати фінанси. Адже треба буде відбудовувати державу. Враховуючи цю ситуацію, музейники шукають нові форми роботи. Працівники галузі культури працюють на об’єднання громади та підняття духу людей. Ми маємо бути в інформаційному просторі. Хорошівський народний музей історії має свою сторінку у Facebook. Учасниками спільноти є понад 1700 осіб. Продовжуємо в соцмережах розповіді «Музейні історії» (про різні оригінальні експонати, які дарують жителі громади в музей). Проводяться в музеї екскурсії, зустрічі з воїнами-земляками, виставки картин, зустрічі з творчими людьми нашого краю та інші заходи.

Хорошівська громада оплакує втрачені життя воїнів-земляків. Але найстрашніше, коли ці втрати перетворюються в суху статистику. Саме тому завданням нашого музею є розповісти суспільству про кожного бійця і вписати їхні імена в історію громади, а, отже, і держави. Музей збирає шеврони, прапори, військову амуніцію, елементи різної зброї тощо, щоб створити нову експозицію.
Ми маємо берегти пам’ять свого народу, подвиг наших людей, наших волонтерів. Робота музею націлена на проведення національно-патріотичних заходів. Важливо показати, за що ми воюємо, чому воюємо, не лише за території, а й за ідею самого існування Української держави.

Ми, музейні працівники, розуміємо, що працюємо під час війни. І дякуємо Збройним силам України, всьому незламному українському народові за можливість працювати.
Музей вдячний за співпрацю партнерам: редакції газети «Прапор», Громадській організації «Товариство сприяння обороні України», школам громади.

Валентина Онофріюк, завідуюча Хорошівським народним музеєм історії

Прокрутити вгору