Як вирішити проблему стихійних сміттєзвалищ у Хорошеві. Думки п’ятьох активістів

Однією із найбільших проблем Хорошева є питання збору та вивезення твердих побутових відходів. Якщо зі сміттям, яке жителі виносять у спеціально відведені та обладнані контейнерами місця, переважно проблема вирішується – воно регулярно вивозиться. То зі стихійними сміттєзвалищами і в межах, і поза межами Хорошева – на полях, у лісосмугах, біля річки й інших водойм – це просто біда.

Як правило, у приватних розмовах усі обурюються таким неподобством. Проте стихійні сміттєзвалища у нас є і їх, на жаль, немало. Проблемним є також питання укладення договорів на вивіз ТПВ.

Коментує ситуацію директор Хорошівського житлово-комунального підприємства Сергій Мартинюк.

Наше комунальне підприємство здійснює регулярний вивіз твердих побутових відходів у селищі. Вивозимо щопонеділка, щосереди і щоп’ятниці. У першу чергу послуги зі збору, приймання та вивезення побутових відходів надаються жителям багатоповерхових будинків. За них жителі сплачують кошти згідно з укладеними договорами. Також надаємо згадані послуги населенню, яке проживає в приватному секторі, бюджетним та іншим підприємствам, установам, організаціям.

Жителі приватного сектору сплачують згідно з договорами 20 гривень з домогосподарства.

Процес укладання договорів на вивезення ТПВ з громадянами, що проживають у приватному секторі, відбувається дуже непросто. На жаль, більша частина власників домогосподарств або не укладає договорів, або не платить. У минулому 2020 році укладено 318 договорів, із них з організаціями та підприємцями – 136, із власниками приватних домогосподарств – 182. А домогосподарств у нас 2,5 тисячі, 6 тисяч дорослого населення у Хорошеві. Ми ж працюємо у збиток. Якщо за минулий рік витрачено загалом на вивіз сміття 1 мільйон 172 тисячі гривень, то від підприємств і організацій та від населення ми отримали всього 661 тисячу гривень.

За підтримки Хорошівської селищної ради придбали 20 нових контейнерів для сміття, ремонтуємо старі. Обладнуємо нові майданчики для збору ТПВ. За минулий рік виявлено 15 несанкціонованих сімттєзвалищ, з них 13 ліквідовано. На ліквідацію несанкціонованих смітників витрачено 51 тисячу гривень. На підгортання сміття на сміттєзвалищі – 5340 гривень. Намагаємося працювати так, щоб селище було чистим.

Сергій Штиль. Громадський активіст, блогер

Я дуже нервуюся, коли зустрічаю десь у лісі чи біля дороги купи сміття. Мешканці викидають, не переймаючись тим, який вигляд буде мати це місце і як оте забруднення потім відгукнеться на їхньому здоров’ї чи інших людей. Не можу уявити, як можна викидати сміття де попало? А у нас таких засмічених місць, на жаль, багато.

Отримую велике задоволення, коли бачу, що в людних місцях чисто. Сьогодні, наприклад, був на Філіповському ставку (біля стадіону – ред.). Незважаючи на те, що пройшло три дні вихідних, тут багато людей відпочивали, проте залишили після себе чисті береги. Сміття зібране в контейнери. Це прогрес! Часто буваю велосипедом в районі дач. Раніше там було кругом багато сміття. Тепер значно менше. Може, наші люди стають більш свідомими й культурними? Це радує.

Хочу подякувати нашим сусідочкам по будинку на вул. Самоцвітній, 15. Жінки вийшли, впорядкували клумби, насадили різних гарних квітів. Низький уклін їм за це. Якби всі були свідомі: не розкидали сміття, прибрали хоч би біля свого дому – то й селище наше було б чистим і розквітало.

Володимир Ковальчук. Громадський активіст, депутат Житомирської обласної та Хорошівської районної рад попередніх скликань, благодійник

Нещодавно я повернувся із Закарпаття. Там бачив, як у сільській місцевості біля осель стоять сміттєві баки. У певний час приїжджає сміттєвоз. Зрозуміло, що за ці послуги люди платять. Кругом чистенько. Так би треба і в нас, але щоб усі платили, бо ж сміття у всіх є.

Ще один випадок змусив задуматись. Якось побачив автівку з причепом. Люди везли сміття. Впевнений, що мали намір викинути його десь у лісі недалеко від дороги. (Ми вже й так перетворили громаду в сміттєвий ящик!) Проте я вжив заходів, щоб цього не сталося. Зрозуміло, що хтось, можливо, й образиться, але ми маємо реагувати на подібні дії наших співгромадян. Сам не сміти й іншому зроби зауваження. Тоді потихеньку наведемо порядок.

Петрунеля Горбачевська – громадська активістка, очільниця жіночого клубу «Струни серця»

Найбільше мене хвилюють поліетиленові торбинки. Коли вони розлітаються і висять на деревах чи валяються по території – це просто жах! Це ж неважко – маленькі торбинки спакувати в якусь одну, щоб вони не розліталися, і тоді віднести в бак.

Дуже важливим є запровадження сортування сміття у нашому селищі. Починання таке було, проте не зовсім вдале, на жаль. Вважаю, що сортування сміття варто починати із серйозної інформаційної кампанії – залучити усі можливі способи й засоби, щоб на кожному кроці людина бачила інформацію на цю тему. Навчати діток ще змалечку – в садочках, у школах. Це важливо.

Великий біль – стихійні сміттєзвалища. Теж треба жорстко з ними боротися. Ще і в наших баках часто можна побачити будівельне сміття, для якого має бути інше місце. А велике гілля, цілі дерева кидають чи в баки, чи кладуть поруч і захаращують таким чином багато місця. Спалювати рослинні рештки та гілля зараз не можна. Треба продумати, як це все правильно утилізувати – теж завдання. У нас на подвір’ї стоять три ящики. Це трохи малувато для багатоквартирного будинку.

Хочу наголосити, що багато залежить від людей, їх свідомості та культури. За приклад можуть бути родини Простиченків та Бондарчуків з будинку 40/47 по вулиці Героїв України. Вони біля річки впорядкували чималу територію. Засадили саджанцями липи, інших дерев, зробили алейки, розбили клумби, насадили квітів. От коли б кожен хоч біля свого дому прибрав і не смітив – був би результат.

Думаю, якби оголосили толоку з прибирання річкових берегів, то відгукнулося б чимало людей. Наші «Струни серця» завжди такі ініціативи підтримують.

Петро Ющенко. Громадський активіст. Засновник та очільник ГО ФСК «Спартак»

Кілька років тому я був за кордоном на заробітках. Там спостерігав, як у певний час виходять люди, виносять сміття і його забирає сміттєвоз. Мешканці зразу оплачували надану послугу. Якби у нас так відрегулювати, думаю, було б добре.

На кожній вулиці, де люди проживають у приватних домоволодіннях, можна обрати свідомого активного жителя чи жительку – старосту вулиці. Ця б людина могла слідкувати за оплатою відповідно до укладених договорів з комунгоспом і спільно з іншими мешканцями пильнувати, щоб люди вчасно зносили сміття до контейнера, не кидали в непризначених для цього місцях. Можливо, треба продумати й розмір оплати: пенсіонерам, хто має мінімальну пенсію, чи людям з інвалідністю, можна встановити меншу плату, ніж усім іншим. Сплатити за послуги – обов’язок кожного. Тоді й послуги будуть кращими.

Тамара Горнович. Громадська активістка. Ініціаторка кількох соціальних проєктів у громаді.

Я впевнена, що навчати людей не смітити і правильно сортувати сміття треба змалку. Добре було б поставити кольорові ящики для роздільного збору різних видів сміття: паперу й картону, скла, пластику, органічних решток  прямо біля дитячих садочків і шкіл. І тоді б діти вчилися, ще й батькам інформацію доносили, як правильно поводитись із відходами. А кошти, виручені за відсортоване сміття можна було б використати на якусь добру справу, наприклад, підтримати тих волонтерів, що опікуються бездомними тваринами.

Як бачимо, активні жителі громади висловили чимало слушних думок щодо боротьби зі сміттям. Сподіваємося, що вони будуть почуті, і стануть у нагоді тим чиновникам, хто відповідає за організацію збору і вивозу сміття у Хорошеві. А людей небайдужих, які підтримують хороші ініціативи, у нас вистачає.

Надія Панченко.

Прокрутити вгору