Якісний інтернетконтент починається з тебе

За ініціативи редакції газети «Прапор», 22 серпня відбувся баркеп (відкрита інтерактивна зустріч) для групи хорошівських підлітків про безпеку в Інтернеті. Під час зустрічі «Створюй, спілкуйся: якісний інтернетконтент починається з тебе» учасники обговорили, які загрози зустрічаються найчастіше, вчилися відрізняти правдиву інформацію від фейків та дізналися, як не стати інтернетзалежними. На практиці спробували створювати короткі цікаві інформаційні відео для соціальних мереж Інстаграм, ТікТок тощо. А ще особливу увагу приділили тому, яку шкоду може нанести бездумна передача через інтернетресурси певної інформації, що нею можуть скористатися ворожі агенти на шкоду нашій державі і ЗСУ. Визначили, чому діти це можуть робити, як убезпечитися від таких повідомлень і не наражати на небезпеку себе та своїх рідних.
Засвоїли обов’язкові правила поведінки в інтернеті. А саме:

  • не поширювати особисті дані (повне ім’я, номер мобільного телефону, адресу, паролі від своїх профілів) в інтернеті;
  • не переходити за посиланнями, що надіслані з невідомих джерел у приватне повідомлення, в месенджер або на пошту;
  • не спілкуватись із тими, кого не знаєш у реальному житті. Особливо, якщо користувач наполегливо проситься в «друзі»;
  • звертатись до батьків чи вчителів, якщо хтось поводиться агресивно чи неприйнятно в мережі;
  • пам’ятати, що після поширення фото чи відеоматеріалів втрачається контроль над ними;
  • закрити свої акаунти в соціальних мережах, щоб незнайомці не могли переглядати вміст сторінки та писати дитині. А в друзі додавати лише тих, кого дитина знає в житті;
  • у разі, якщо ви помітили, що дитина спілкується зі злочинцем, то важливо зробити скріншот листування, заблокувати користувача, щоб він не зміг і надалі писати дитині, а також не відповідати на повідомлення від незнайомих користувачів. Важливо звернутись до правоохоронних органів, наприклад, написавши електронне звернення до кіберполіції.

У підсумку учасники дійшли висновку, що потрібно критично ставитися до отриманих інтернетматеріалів, адже опублікувати інформацію в інтернеті може абсолютно будь-хто. А ще сьогодні практично кожен може створити свій сайт, і при цьому ніхто не контролюватиме, наскільки правдива інформація, розміщена там. Тому слід перевіряти все, що зустрічається в інтернеті.

Захід відбувся в рамках проєкту «Разом Краще» ГО «Інститут Креативних Інновацій» та Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини в рамках програми Чорноморського фонду регіонального співробітництва за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю автора та ГО і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.
Підготувала Ірина Сівінська

Прокрутити вгору