Завершується посівна у Хорошівській, Новоборівській та Іршанській громадах

У червні закінчується найважча посівна кампанія за усі роки незалежності. Через російську агресію сільгоспвиробникам вдалося засіяти не всі заплановані ділянки. Окрім цього, аграрії зіткнулись із нестачею палива, обстрілами, мінуванням території, проблемами з логістикою. Попри ці складнощі сільгоспвиробники продовжують працювати та вважають, що посівна є успішною – як на час війни.

Як інформує відділ містобудування, архітектури, економіки та агропромислового розвитку Іршанської селищної ради, на території громади здійснюють господарську діяльність 6 підприємств, які працюють в аграрному секторі економіки.
Весняна посівна кампанія проводилась у вкрай складних умовах. На обсяги засіяних земель напряму вплинула війна на території нашої держави та обмежена кількість пального в мережі автозаправних станцій.
У посівну кампанію-2022 увійшли усі підприємства, які працюють на території Іршанської громади. На даний момент тут завершили посів ярих зернових культур.
Агроформування орієнтувалися на власні запаси насіння та наявність насіннєвого матеріалу у компаній постачальників.
Станом на кінець травня 2022 року на території Іршанської громади посіяно 800 га ранніх зернових, ярої пшениці – 500 га, 300 га ячменю та 100 га ріпаку.
Окрім того, господарствами посіяно майже 1200 га соняшника і гречки.
Остаточні дані ще уточнюються.

За інформацією земельного відділу Хорошівської селищної ради, на території громади працюють 24 сільськогосподарські підприємства. Вони використовують загалом близько 14 тисяч гектарів землі. Станом на шосте червня на урожай 2022 року підприємства посіяли: ярої пшениці – 87,7 га; ярого ячменю – 240 га; вівса – 331,3 га; гречки – 93 га; проса – 328 га; кукурудзи – 1810 га; соняшника – 3005 га; сої – 568 га.
Картоплю посадили чотири господарства на площі 13,7 га.
Городні культури посіяло ФСГ «Нива-Полісся»: капусти – 1 га, моркви – 0,5 га, столового буряка – 1 га.

У Новоборівській територіальній громаді інформацію про результати посівної кампанії подали п’ять сільськогосподарських підприємств. Як ми повідомляли раніше про хід весняної посівної, на території Новоборівської громади працюють 12 агроформувань.
Зокрема, станом на перше червня ті підприємства, що подали звітність, посіяли фактично 323 га ярої пшениці, 3 га гороху (рання група), гречки – 95 га, кукурудзи – 3606 га, соняшника – 340 га, сої – 33 га, ярого ріпаку 49 га.
Інші агропідприємства теж здійснюють посівну кампанію, проте інформації про їхню роботу поки що нема.

У червні 2020 року українські фермери отримали власне професійне свято. Проєкт Указу Президента про встановлення Дня фермера схвалив Кабінет Міністрів України. Свято щорічно відзначають 19 червня — відповідно до дати затвердження Закону України «Про фермерське господарство» в 2003 році.
Сердечно вітаємо усіх дотичних до цієї важливої та вкрай складної професії. У цей святковий день маємо нагоду подякувати тим, для кого селянська праця є сенсом життя, хто попри труднощі чесно і сумлінно робить свою справу. Завдяки працьовитим рукам, хліборобській мудрості та напруженій самовідданій праці фермерів живе українська нива, розвивається сільське господарство.
Бажаємо щедрих ужинків, фінансових здобутків, економічного зростання. Нехай обходять стороною природні стихії, а родини живуть у сімейному затишку, щасті та благополуччі.

Підготувала Ірина Сівінська

Прокрутити вгору