Знання й уміння з медіаграмотності – рятувальне коло у морі дезінформації, маніпуляцій і фейків

«Медіаграмотність рятує» – таку назву мав один із серії тренінгів з медіаграмотності для жителів Хорошівської громади, який 19 липня провели працівники редакції газети «Прапор».

Цей захід є складовою частиною проєкту колективу нашої редакції «Флешмоб з медіграмотності «Газета йде до читача», який реалізується в рамках проєкту «Менторинговий курс інституційного розвитку локальних медіа Житомирської, Сумської та Чернігівської областей «ЗМІ нових громад».

У попередніх публікаціях про заходи з цього проєкту, ми нагадували читачам, що ідея була трошки іншою. Ми мали на меті реалізувати «пересувну медіашколу» у багатьох старостинських округах громади, організовувати цікаве креативне спілкування із жителями наших сіл, у цікавій формі подавати слухачам найважливіші знання з медіаграмотності, налагодити особисті контакти з активістами громад тощо. Проте 24 лютого перевернуло усі плани, і не лише наші. Але ми маємо реалізувати цей проєкт попри усі труднощі й перешкоди. Тому змушені були дещо змінити формат заходів. Вони здебільшого відбуваються у Хорошеві. На них ми запрошуємо усіх жителів громади від юного до літнього віку і завжди усім раді.

Заходи ми проводимо різні. Цього разу це було тренінгове заняття. Його вела редакторка нашої газети Галина Мінялук. Учасники заняття заповнювали анкети-опитування, виконували цікаві завдання. Ділилися власним досвідом взаємодії із медіасередовищем, у якому всім доводиться жити. Проаналізували сучасні друковані ЗМІ, які виходять на території Житомирської області, ділилися враженнями і власними оцінками щодо змісту і форми запропонованих зразків, а також аналізували вихідні дані цих ЗМІ, деякі публікації, подачу авторами інформації з точки зору дотримання журналістських стандартів та журналістської етики.

Претест, який заповнювали учасники заходу, визначив, які саме питання і теми мають бути озвучені й пояснені на наступному занятті.

Працювали усі зацікавлено, активно, у позитивній психологічній атмосфері.

Наступний тренінг відбудеться 25 липня. Запрошуємо усіх бажаючих.

Відповіді на запитання щодо наступних заходів можна дізнатися за телефоном 098-101-60-69.

Захід відбувся в межах проєкту «Флешмоб з медіаграмотності у Хорошівській  громаді «Газета йде до читача»», який реалізується редакцією газети «Прапор» в рамках програми «Менторинговий курс інституційного розвитку локальних медіа Житомирської, Сумської та Чернігівської областей «ЗМІ нових громад» Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини, що здійснюється у партнерстві з ГО «Сумський пресклуб» (Суми),  ГО «Медіа-центр «Моє місто» (Чернігів) і ГО «Інститут Креативних Інновацій» за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Підготувала Любов Дем’янчук

Прокрутити вгору