Інформаційний супротив. 104

Доброго ранку, ми з України!

Україна є найбільшою за площею країною Європи.

Міжнародний український гімн складається всього з шести рядків (чотири у віршах і два в приспіві). Решта рядків гімну вважаються політично некоректними (наприклад, «Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону»).

Українська мова є однією з найпоширеніших мов у світі (фахівці розрізняють близько 7000 мов ) і за кількістю носіїв займає 26-те місце. Вона також є другою за поширеністю серед мов слов’янського походження.

Українска мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Її визнали третьою найкрасивішою мовою у світі за такими критеріями як фонетика, лексика, фразеологія і побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі у Парижі.

Україна посідає четверте місце у світі за кількістю громадян із вищою освітою. Населення України належить до найбільш освічених, а кількість людей з вищою освітою на душу населення — вища за середньоєвропейський рівень.

Найстарішим навчальним закладом Східної Європи вважається Києво-Могилянська академія.

Перший друкований буквар, виданий українським автором, мав назву «Наука до читання й розуміння слов’янського письма». Він вийшов у світ у Вільнюсі.

Запорізька Січ — суспільно-політична та військово-адміністративна організація українського козацтва — по праву вважається одним з перших демократичних утворень у світі.

Найпершу конституцію у світі створив Пилип Орлик 5 квітня 1710 р. Вона мала назву «Конституція ПРАВ і СВОБОД війська Запорізького». У США конституцію прийняли в 1787 р., у Франції та Польщі лише в 1791 році.

Армії УПА поставили абсолютний рекорд, утримуючись на фактично окупованій території майже двадцять років. Технології та методи українських вояків вивчали навіть кубинські повстанці Фіделя Кастро.

Найдовший музичний інструмент у світі – це українська трембіта. Її довжина може досягати чотирьох метрів, а її звуки чутні більш ніж за десять кілометрів.

Найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю (поступається лише Мамонтовій печері в США) – носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі.

На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті.

Територією України пролягав один із найбільших історичних транспортних шляхів — «шлях із варяг у греки» — система річкових шляхів і волоків між ними завдовжки 3 тис. км, що пов’язувала північні землі Давньої Русі з південними руськими землями та Балтійське море з Чорним. Упродовж усієї давньої історії Україна-Русь виступала мостом між світами Східної Європи і Давнім Сходом, Європою античною, візантійською і латинською.

Із 12 лавр світу 4 знаходяться в Україні. Три православні та одна греко-католицька.

Україна займає місце в трійці світових лідерів з виробництва меду. Також є одночасно першою в світі з виробництва меду на душу населення.

Найглибша у світі станція метро знаходиться у Києві.

Найкоротша головна вулиця, але в той же час одна з найширших і мальовничих — вулиця Хрещатик у столиці України Києві.

Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень — це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. Зазвичай на Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів.

© Aliona Ivanova

Олександр Голяченко

Прокрутити вгору