Будьмо пильними: російське вбиває!

Ретельно обираймо контент для себе і своїх дітей
Прийшла весна, погода переходить у режим поступового потепління. Люди починають більше часу проводити на вулиці. Так само і діти та підлітки більше гуляють на свіжому повітрі. Спостерігаємо, що часто їхні ігри супроводжуються прослуховуванням музики. І, що дуже неприємно, – російської музики.


І хоч дехто вважає, що музика поза політикою, проте хочемо розповісти, як споживання російського медіаконтенту допомагає країні-агресору у війні та анексії не тільки територій, а й голів наших людей.


Якщо дивитись на це з точки зору національної та культурної ідентичності, то слухання музики чужої країни може мати негативний вплив на формування світогляду та розуміння власних коренів.
Окрім того, через бездумне споживання створеного у ворожій країні контенту, на думку експертів, можуть бути такі наслідки:
1) втрата дітьми мовленнєвої компетенції. Якщо дитина слухає російську музику, то це може призвести до запам’ятовування та використання російських слів у розмові та стати проблемою в майбутньому;
2) негативний вплив на моральні цінності. Російська музика може містити елементи, які не відповідають українським моральним цінностям. Це впливає на виникнення конфліктів із батьками та іншими людьми у сіспільстві;
3) вплив на характер. Наприклад, деякі пісні містять пропаганду чи заклики до насильства, жорстокості. Це може негативно вплинути на психіку дитини та формування її характеру.


Тепер щодо фінансової сторони цього складного питання
Російські компанії, що виробляють та поширюють медіапродукти, заробляють на тому, що українці споживають їхню продукцію. Наприклад, продаж російських музичних альбомів, книг, фільмів та інших медіапродуктів безпосередньо приносить прибуток цим компаніям.
Окрім того, вони продають рекламу на своїх медіаплатформах, де українці споживають контент. Це забезпечує додаткові доходи для російських компаній, зокрема, тих, які працюють у сфері медіа.
«Під час прослуховування треку умовного російського гурту на Apple Music, Spotify або Youtube Music, виконавці отримують гроші за монетизацію, а потім сплачують податки до бюджету рф. Його левова частка йде на «оборону», а якщо коректніше – на вбивство українців та обстріли наших міст.
Тому кожен завантажений чи куплений альбом музиканта з росії — це зброя для армії окупантів.
Якщо українці послухали пісню російського виконавця 1 мільйон разів, то його команда отримає близько 8 тисяч доларів. Далі з цих коштів сплачуються податки в російський бюджет, який і фінансує армію. Наприклад, у 2019 році російський музичний ринок сплатив 277,6 мільйона доларів податків», – повідомили у Міністерстві цифрової трансформації України.


Навіть якщо слухати музику чи дивитись відео, яке транслюється не з офіційного каналу виконавця чи блогера, то сервіс все одно платить гроші саме власнику авторського права.
Навіть якщо у вас Yоutube Premium, то автор контенту отримує частину грошей, які ви заплатили компанії Google.


Окрім безпосереднього фінансування російських контентмейкерів, своїми діями користувачі сервісів підтягують їх в українські рекомендації та підбірки (наприклад, автоматичні підбірки типу – найкращі 100 пісень за місяць), і наступний користувач цього плейлиста може також автоматично споживати небажаний вміст. Адже застосунки і сайти ведуть моніторинг та аналіз того контенту, який споживається користувачем, і пропонують йому те, що сподобалося споживачам зі схожими інтересами.


І якщо навіть хтось із артистів чи блогерів підтримав Україну та офіційно виступив проти війни – споживач не знає, чи співпрацює він/вона й надалі із компаніями, які платять податки в росії.
Навіть нелегальне скачування медіафайлів із різних торент-трекерів все одно призводить до розповсюдження та поширення небажаного контенту.
Тому зараз дорослим потрібно більше звернути увагу на те, що слухають та дивляться наші діти, під які треки записують свої Tik-Tok та Reals в Instagram. А також дорослим самим теж давно пора викидати із медіатеки російський шансон, так званий руский рок, російських блогерів та серіали і фільми про ментів, бригади та «совєтских» солдат.
Артем Поліщук

Прокрутити вгору