Інформаційний супротив. 57

26 років тому 21 квітня 1996 р. від випущеної російським літаком Су-25 бомби загинув перший президент Чеченської Республіки Ічкерія Джохар Дудаєв. Наказ про його вбивство видав особисто президент рф Борис Єльцин. Джохар Дудаєв – лідер чеченського визвольного руху у 1990-х роках, який боровся за Незалежність Чечні, відділення держави від рф.

Джохар Дудаєв народився 15 лютого 1944 р. у с. Первомайське Чечено-Інгушської АРСР. Через 8 днів після народження, багатодітну родину Дудаєвих депортували в Казахстан, де зі своїм народом та балкарцями, інгушами, калмиками, кримськими татарами тощо прожив 13 років. 1957 р. було відновлено знищену Чеченську автономну республіку й чеченці мали нагоду повернутися на рідну землю. У 1960 р. Джохар Дудаєв став студентом Північно-Осетинського педагогічного університету у Владикавказі. Прослухавши річний курс лекцій з профільної підготовки, 1962 р. хлопець вступив до Тамбовського вищого військового інженерного училище. Вчився Джохар на відмінно, тому при видачі дипломів чеченському льотчику диплом видав український льотчик-ас, герой Другої світової війни Іван Кожедуб.… На честь Дудаєва названо близько 19 вулиць, алей та майданів у різних містах країн Європи – Боснії та Герцеговині, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Туреччині, Україні тощо. Зокрема, в нашій державі є вулиці Дудаєва в Івано-Франківську, Львові, Хмельницькому, Гощі (Рівненщина).

Українці вже 57 день тримають оборону від повномасштабної навали рф. Кожен українець зрозумів, що собою представляють «асвабадітелі із рассії». І як тут не згадати і не погодитись із словами Джохара Дудаєва: «У меня злобы к России нет, есть чувство брезгливости как к дохлому скоту».

P. S. Нещодавно вдова Джохара Дудаєва Алла в одному інтерв’ю сказала: «Думаю, конец этой войны изменит наш мир. Конечно, россия не победит, победит народ Украины, который сплотился и проявляет чудеса храбрости. Это приведет и к переменам в оккупированных россией постсоветских республиках – этот нарыв должен был когда-то прорваться. Война не будет длиться долго, потому что весь мир помогает украинскому народу…».Нагадаємо пророчі слова Дудаєву про те, що росія розвалиться тоді, коли встане Українське сонце.

Олександр Голяченко

Прокрутити вгору