Зінаїда Малярчук: «Активність та систематичні фізичні навантаження – запорука здоров’я і довголіття»

У понеділок 15 листопада відсвяткувала славний ювілей хороша людина, вчителька фізичної кільтури, тренерка з легкої атлетики та спортивної гімнастики Зінаїда Сергіївна Малярчук (Голубєва).

Після закінчення навчання чоловік Зінаїди Сергіївни Василь Володимирович був направлений на роботу у своє рідне селище Володарськ-Волинський (нині Хорошів). З ним разом переїхала до нас і Зінаїда Сергіївна. Вона починала свій трудовий шлях у Поромівській школі, пізніше працювала у Володарськ-Волинській середній школі №2 (нині Хорошівський ліцей №1), у Зубринці.

Від початку свого професійного шляху і донині Зінаїда Петрівна була і є улюбленою вчителькою для усіх своїх вихованців і учнів.. Завдяки її праці та особистому прикладу діти любили фізкультуру, охоче відвідували гуртки та секції. Команди волейболістів під її керівництвом були постійними переможцями в різних змаганнях. Багато учнів Зінаїди Сергіїївни обрали шлях спорту саме через її вплив та гарне навчання. Наталія Козаченко стала тренером зі спортивної аеробіки, Юрій Залевський нині працює тренером з боксу, Володимир Панченко займає посаду директора Хорошівської дитячо-юнацької спортивної школи. Ті, хто не став професійним спортсменом також із гордістю та хорошими емоціями згадують свою вчительку та дякують їй за науку.

– Я народилась із пороком серця. Проте я не стала піддаватись хворобі, а займалась постійно спортом. Саме фізкультура допомогла мені стати фізично сильнішою. Завдяки руху і спорту я живу й досі. Жодне моє заняття з дітьми не проходило без активної моєї участі. Розминки я завжди проводила сама, кожну вправу показувала сама. Моя активність – це приклад для учнів бути такими ж, – розповіла Зінаїда Сергіївна.

Нещодавно родина Зінаїди Сергіївни та Василя Володимировича Малярчуків відзначила діамантове весілля. Разом вони уже 60 років. Так склалась доля, до діти їхні передчасно пішли у вічність, а бабусі з дідусем нічого не лишалося, як кріпитися та допомагати ставати на ноги дорогим трьом онучатам. Нині вже мають вони і троє правнуків.

Трудовий стаж Зінаїди Сергіївни 55 років. Вона працювала не лише вчителькою фізкультури, а й тренеркою у Володарськ-Волинській спортивній школі. У ДЮСШ тренерка пропрацювала 20 років і вийшла на пенсію у 73 роки. Проте зв’язок із колегами Зінаїда Сергівна постійно підтримує. Усі вони разом часто згадують, скільки змагань, спартакіад та конкурсів провели, пригадують своїх учнів та спільну роботу.

Цікавим у житті Зінаїди Сергіївни був період, коли вона вела спортивні заняття у «Групі здоров’я». Їх відвідували вчителі, працівники держадміністрації, лікарі. Там усі бажаючі робили спеціальні комплекси вправ, учились робити масажі та інше. Про цей період є цілий альбом фотографій у Хорошівському народному музеї історії району.

– Я завжди вчила дітей бути активними, обирати правильно спортивний одяг, правильно харчуватись. Зараз вік все ж бере своє, та я живу тими теплими словами, які й досі чую від своїх колег та учнів. Рухаюся – і живу. І всім людям раджу: як би складно не було, не опускайте руки, не стійте на місці, не чекайте змін, а постійно рухайтесь. Ходіть, спілкуйтеся з людьми, не соромтесь робити добро і любити людей, – ділиться Зінаїда Сергіївна.

Учителька-пенсіонерка залишається молодою в душі і максимально дбає про молодість тіла. Зінаїда Сергіївна є джерелом невичерпної енергії та з радістю дарує її оточуючим. Бажаємо їй здоров’я та багато років активного життя.

Любов Дем’янчук

Прокрутити вгору