22 березня – Всесвітній день води

За даними Всесвітнього фонду природи (WWF-Україна), прісна вода складає лише 2,5% від загального обсягу води, який існує на нашій планеті. Більше половини цього обсягу представлено у вигляді льодовиків та снігових шапок гір. Тобто, людина може використовувати лише 1% усіх прісноводних ресурсів планети, що насправді дуже мало. Проблема нестачі прісної води нині є актуальною як для бідних, так і для багатих країн світу. Це серйозна пересторога про необхідність захисту природної екосистеми для збереження чистої, питної води.


Всесвітній день водних ресурсів був започаткований, аби нагадувати людям та очільникам країн про необхідність шукати нові шляхи для вирішення існуючих проблем.
З нагоди Всесвітнього дня води розмовляємо із фахівчинею, яка опікується чистотою і збереженням водних ресурсів у нашому краї. Це наша землячка пані Наталія Іщук, за посадою – провідний інженер-гідротехнік Басейнового управління водних ресурсів річки Прип’ять.


Вона проінформувала:
«Цього року Всесвітній день води пройде під гаслом «Станьте тими змінами, які ви хочете бачити у світі» і буде спрямований на вирішення проблем із водопостачанням та якістю води, яку споживає людство.


Ще зі шкільних років ми можемо обґрунтувати значення води, фізико-хімічної основи існування живих організмів на планеті Земля. Однак, надбані знання, на жаль, не сформували належним чином відповідального ставлення до збереження водних ресурсів. На жаль, людина – єдина істота серед інших, яка порушує гармонійне єднання живого організму і водного середовища», – з гіркотою мовить пані Наталія.

  • Подальше безвідповідальне ставлення до води як до нескінченної самовідновлюваної речовини загрожує еволюції людства.
    Зазвичай цього дня проходять різноманітні екоакції, заходи екологічного спрямування тощо.
    Із 1 березня до цієї дати Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Державне агентство водних ресурсів України спільно з програмою ЄС «EU4Environment – Водні ресурси та дані про навколишнє середовище» EU4Environment – Water and Data організували особливий марафон. У ньому щодня для зареєстрованих учасників упродовж 3-х тижнів проводяться навчання, спрямовані на цінування водних ресурсів.
    День води 2022 року був присвячений підземним водам. Підземні та поверхневі води є складовою частиною водних ресурсів планети, що використовуються для водопостачання.
    І саме в минулому 2022 році українці особливо відчули цінність води – чистої та безпечної, доступної кожному, оскільки багатьох із нас позбавили базового права людини – права на питну воду.
    Масштабна російська агресія в Україні створила багато екологічних ризиків, – наголошує фахівчиня.
  • За інформацією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, шкода довкіллю від російського вторгнення є величезною і зростає з кожним днем. Розливи палива, забруднення від знищеної військової техніки та озброєння, а також розірвані ракети та авіабомби – все це забруднює ґрунт і підземні води хімічними речовинами та важкими металами.

  • Окрім того, внаслідок обстрілів і бомбардувань міст та інфраструктури значної шкоди зазнали системи водопостачання, водовідведення та комунікації. Це загрожує запасам прісної води, спричиняє забруднення річок, які є джерелами водопостачання для промислових, комунальних підприємств та окремих домогосподарств. У деяких регіонах пошкоджені очисні споруди, через що неочищені стічні води забруднюють водні ресурси.
    Обстріли українських нафтобаз, хімічних заводів та інших промислових об’єктів мають безпосередній екологічний вплив на стан води не лише України, а й інших країн. Бо ж забруднена вода не має державних кордонів, – констатує Наталія Іщук.
    Війна ще не закінчилася. Наслідки виправляти потрібно вже сьогодні. Змінюймося лише на краще! Станьмо тими змінами, які б ми хотіли бачити у всьому світі! І розпочинати треба з простих кроків: вчасно закривати кран на кухні чи у ванній кімнаті – берегти десятки літрів чистої води; користуватися пральною та посудомийною машинами при повному завантаженні; не використовувати фосфатні (фосфонатні) миючі засоби, бо фосфати призводять до загрозливого «цвітіння» водойм; віддавати перевагу душу замість ванної; вимикати воду під час чищення зубів; користуватися унітазом із двома режимами зливу; не засмічувати водойми побутовими відходами; не мити машини на берегах річок та озер.
    Змінимося на краще ми – зміниться на краще планета Земля.
    Підготувала Надія Панченко
Прокрутити вгору