Близько двохсот сімей переселенців у Хорошівській громаді отримали гуманітарну допомогу

Від початку війни наші воїни сформували потужний захист на фронті, а волонтери підтримують ЗСУ та всіх постраждалих від війни у тилу. Сотні організацій, які нині діють у різних куточках країни, постійно надають допомогу тим, хто її вкрай потребує. Долучаються до цієї благородної справи й усі небайдужі жителі Хорошівської громади. Із перших днів війни вони приносили на потреби армії та територіальної оборони усе необхідне. Тепер активно допомагають біженцям із тих місць, де точились, або й досі йдуть бої. У першу чергу вирішує проблеми переселенців влада громади. Усю гуманітарну допомогу, що надходить, скеровують біженцям.

– У громаді створено гуманітарний штаб, куди входять керівники і працівники управління праці і соціального захисту населення, служби в справах дітей, відділу охорони здоров’я, молоді та спорту, фінансового відділу Хорошівської селищної ради. Цей штаб приймає різні види гуманітарної допомоги, веде її облік, а також і керує її розподілом. Усе чітко контролюється, усе обліковується. Окрім місцевих жителів значну допомогу вже надали закордонні волонтери, а також наші підприємці. Щиро дякуємо усім. Допомога наразі дуже потрібна, адже зараз у громаді налічується понад 800 переселенців. Щодня їх число збільшується. Ми маємо їм допомогти, забезпечити хоча б базові потреби.

Хочу звернути увагу на те, що чимало біженців із гарячих точок проживають у знайомих чи родичів й офіційно не реєструються. Я би дуже радила усім зареєструватися у нашому Центрі надання адміністративних послуг. Усі зареєстровані отримують статус внутрішньо переміщеної особи і мають можливість отримати щомісячну державну допомогу – 2 тисячі гривень на дорослу людину та 3 тисячі гривень на дитину чи людину з інвалідністю. У такий скрутний час це суттєва підтримка для переміщених родин. Так само передбачена допомога у сумі 450 гривень за одну переміщену особу для господарів домоволодінь, у яких проживають вимушені переселенці.

Є ще і міжнародні програми грошової допомоги від ЮНІСЕФ Спільно – це додаткова підтримка багатодітних українських сімей, які постраждали від війни. Наразі допомогу можуть отримати сім’ї, які мають троє і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина не досягла двох років на момент подачі заявки; а також можуть отримати допомогу ті, що мають двоє і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина з інвалідністю. Названі батьки або батьки вихователі також можуть подавати заявку на отримання допомоги, якщо відповідають чинним критеріям.

Тому прошу всіх біженців прийти в місцевий ЦНАП і зареєструватися, аби мати більше можливостей для підтримки, – пояснила начальниця управління соціального захисту населення Ольга Кучер.

Нині в Хорошеві сформований склад, де розміщена уся допомога, що надходить. Тут збирають продуктові набори, сортують одяг і взуття за сезонами, складають дитячі пакунки тощо.

  • Допомога у першу чергу надається переселенцям. Проте є поодинокі випадки, коли в індивідуальному порядку місцева влада підтримує деякі кризові сім’ї нашої громади. Забезпечує ці родини продуктовими наборами, дитячим харчуванням, підгузками тощо. Ще раз наголошую, що уся гуманітарна допомога призначена і надається саме вимушено переміщеним особам.

Уже близько двохсот сімей із дітьми отримали підгузки, дитяче харчування (суміші й пюре для немовлят), засоби гігієни тощо. Ми розвозили допомогу й по усіх старостинських округах громади. Старости на місцях роздавали її переселенцям. До роботи із вразливою категорією населення (внутрішньо переміщені особи, люди з інвалідністю, кризові сім’ї) долучилася церква Євангелістів Християн Баптистів на чолі з пастирем Валентином Недзельським. Вони також отримують допомогу від закордонних благодійників. Минулого тижня спільно з нашими фахівцями представники церкви розвозили допомогу по Дашинському, Дворищенському, Грушківському, Давидівському, Березівському, Рижанському старостинських округах. Вони також надають допомогу вразливим категоріям сімей згідно із нашими списками. Завдяки спільній роботі влади і волонтерів усі мешканці забезпечені необхідними продуктами й речами, – зазначає Олена Іванівна – начальниця служби у справах дітей селищної ради.

Пані Ольга Сотнікова разом із трьома внуками прибула до нас у Поромівський старостинський округ із Народицької громади Коростенського району. Через активні бойові дії жінка втратила усе своє майно. За допомогою звернулася у штаб при Хорошівській селищній раді.

– Дуже задоволена наданою допомогою. Отримала у штабі продуктовий набір, для моїх онуків 2012, 2014 і 2019 років народження, дитячий одяг і дитяче харчування. Окремо дякую за всебічну підтримку й допомогу у цей складний час селищному голові Володимиру Столярчуку і старості Ларисі Войтюк. Завдяки їхній турботі ми з дітьми відчули себе ніби вдома, – поділилася Ольга Володимирівна.

Переселенці завжди дякують за отриману допомогу та задоволені вмістом отриманих пакунків.

Працівники штабу надання гуманітарної допомоги щодня проводять титанічну роботу, аби допомогти усім тим, хто її потребує. Допомога і зараз ще дуже потрібна. Просимо небайдужих людей, хто має чим поділитися – приносьте, будь ласка, продукти харчування, вони зараз особливо потрібні. Ваша допомога – це посильний внесок у нашу спільну Перемогу над ворогом і над усіма бідами, які він нам приніс.

Підготувала Ірина Сівінська

Прокрутити вгору