Чи є передумови для розвитку туризму в Іршанській громаді?

Загальновідомо, що туризм займає особливе місце в економіці країни. Виконуючи низку функцій економічного, соціально-культурного, політичного, рекреаційного, виховного та екологічного характеру, він є сферою реалізації ринкових механізмів, поповнення державного та місцевого бюджетів.
Чи є можливості для створення та розвитку туристичної галузі в Іршанській територіальній громаді? Чи принесе туризм користь місцевим жителям? Одразу відповім: так!
З наукової точки зору Іршанська громада має багатий місцевий туристичний продукт, що складається із природних, історико-культурних, інфраструктурних та просторових ресурсів. Саме він створює передумови для становлення туризму та має добрий туристично-екскурсійний і природно-рекреаційний потенціал.

У громаді простежується можливість поєднання та зростання двох видів туризму: промислового та сільського зеленого. Центром промислового туризму громади та усієї центральної частини Житомирщини може стати селище гірників Іршанськ. Він має задовольнити пізнавальні, професійні, ділові та інші інтереси шляхом ознайомлення з історією гірничодобувного виробництва, відвідуванням індустріальних (гірничодобувних, каменеобробних) об’єктів, гірничих кар’єрів, або ж ознайомити із функціонуючими і непрацюючими промисловими підприємствами.
Вигідне географічне розташування сіл Мелені, Шершні, Десятини, Старики, Добринь сприятиме становленню та діяльному розвитку сільського зеленого туризму. Сільські мешканці зможуть надавати гостям різні послуги: безпосередньо реалізовувати власні сільськогосподарські продукти; готувати їжу для гостей; продавати ремісничі та інші вироби; знайомити з місцевими традиціями й культурою тощо. Відпустка або вихідні в наметах на березі річки Ірші та штучних водоймах, рибальство, збирання грибів та ягід принесе туристам неабияку насолоду відпочинку на природі.
Відносна близькість громади до столиці України, міста Києва, (120 км), обласного центру, міста Житомира, (67 км), районного центру, міста Коростеня, (32 км) збільшить потік туристів.
У селах Мелені та Шершні можна оглянути старі православні храми – церкви Архістратига Михайла (збудована у 1895 р.) та Хрестовоздвиженську (середина 19 ст.). У селі Десятини гості побувають у «козиному царстві».

Село Старики має краєзнавчий музей. Тут є приватна кузня, у якій для туристів проведуть майстер-класи з ковальської справи.
У селі Добринь розміщені цікаві історико-культурні об’єкти. Дерев’яна церква Різдва Богородиці є неформальною пам’яткою архітектури (збудована у 1894 р.). Храм розміщений навпроти вітряка – неформальної пам’ятки архітектури кінця 19-го століття Цікавою є пам’ятка природи «Добринські дуби». Два велетенські дуби заввишки 22 і 25 метрів, в обхваті 4,1 і 5,6 метра ростуть на старовинному цвинтарі села. Легенди пов’язують їх із подіями гайдамацького повстання.
Про гармонійне поєднання двох видів туризму (промислового та сільського зеленого) в Іршанській територіальній громаді нещодавно змогли переконатись туристи клубу вихідного дня «По Україні з любов’ю» із Києва, які завітали до Іршанська у суботу 6 квітня.
У «Музеї під відкритим небом» гості ознайомились з історію перших геологічних досліджень, становлення та розвитку Іршанського гірничо-збагачувального комбінату і селища Іршанська від 30-тих років 20-го століття до сьогодення. Побували на одній із гірничих ділянок філії «Іршанський ГЗК» та побачили результати водної рекультивації, відвідавши одне із штучних водойм. Як сказала туристка групи: «Ми сьогодні доторкнулись до промислового туризму».
У селі Старики гості відвідали краєзнавчий музей. Тут не лише зберігають предмети старовини, але й працюють над популяризацією традицій і звичаїв поліщуків. А ще пригощають запашним трав’яним чаєм та козиним сиром (бринзою) і солодощами. Гості з Києва мали можливість придбати натуральний молочний продукт за прийнятну ціну. Усі учасники туристичної групи отримали подарунки – буклети про поліський край.

Вегетарій вразив гостей і площею (500 кв. м), і асортиментом культур (полуниця, різна салатова зелень, огірки, помідори, перці, дині, кавуни, виноград), і висадженими цього року екзотичними культурами для нашого краю (мандарин, хурма та інжир). Господарка вегетарію Надія Васянович може годинами розповідати про своє хобі. Свого часу вона співпрацювала із Київським інститутом картоплярства та щороку досліджувала 10-15 сортів картоплі – української, німецької, білоруської, голландської (загалом 140 найменувань). Пані Надія має відзнаку «Кращий виробник тепличної овочевої продукції».

Неабиякі емоції охоплювали відвідувачів козиної ферми у селі Десятини. Тут є ціле «козине царство». Приватне сільськогосподарське підприємство «Поліський хутір» засноване у 2015 році, має 15 гектарів огородженого цілорічного вільного вигулу кіз. «Зараз чисельність поголів’я складає близько 200 дорослих кіз (із них дійних – 180) та 40 козенят. За рік кози дають більше 50 тонн молока, що йде на продаж до сироварень та на самостійне виготовлення сиру. Щороку наше господарство виробляє більше трьох тонн козиного сиру», – розповідає господарка ферми Надія Васянович.
Учасниця туру Тетяна Іванюта сказала, що відпочинок видався добрим, вона в захоплені від козиної ферми та господині Надії Володимирівни.
Тетяна Олійник, керівниця туристичного клубу «По Україні з любов’ю», розповіла, що вони з групою побували у різних куточках України. Відвідування центральної частини Житомирщини стало приємним відкриттям. «Сьогодні в складний для нашої держави час важливо відчувати контакт із природою, отримати радість людського спілкування. Думаю, що перспективним для громади стане проведення одноденних турів у літній період до дитячого козацького табору, який організовує з однодумцями пані Надія», – говорить Тетяна Олійник.

На завершення хочу поділитися спогадом. У минулому році ми з туристами відвідали у Радомишлі унікальний історико-архітектурний об’єкт «Замок Радомисль» та були приємно вражені від побаченого й почутого. Як годиться, після огляду замку подякували гіду за чудову екскурсію, на що вона нам відповіла:
– Дякую і вам, що завітали у Радомишль. Якби до нас звідусіль не приїжджали туристи, то й ми б не існували й не розвивались».
Ось такий собі Закон сполучених судин у туристичній галузі. Отож, українці, подорожуйте, відкривайте нові цікаві місця, допомагайте у такий спосіб розвивати туризм у нашій державі, допомагайте Збройний силам України донатами та дякуйте захисникам і захисницям за можливість жити й подорожувати.

Олександр Голяченко, краєзнавець

Прокрутити вгору