Церковна громада Рижанського храму на другу Пречисту відзначила престольне свято, а попередньо трудилася над заготовками продуктів для воїнів-захисників

Численні прихожани Рижанського храму Різдва Пресвятої Богородиці Православної церкви України 21 вересня відзначали престольне свято. А ще усім старостинським округом святкували День села Рижани.
Цього дня з усієї округи поспішали люди на святкову літургію, приїхали священники, гості з різних куточків України.

У храмі линула молитва до Божої Матері за Україну, усі просили допомоги й захисту нашим військовим у боротьбі з лютим ворогом.
Божественну літургію очолив о. Богдан – настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору м. Житомир. Йому співслужили: настоятель храму о. Віктор, благочинний Хорошівського району і настоятель Свято-Андріївської церкви селища Нова Борова о. Петро, благочинний Пулинського району і настоятель Свято-Миколаївської церкви селища Пулини о. Сергій; благочинний Черняхівського району, капелан, настоятель Свято-Макарівської церкви селища Головино о. Володимир; намісник чоловічого монастиря преподобного Паїсія Величковського в Хорошеві ігумен Даміан; капелан, настоятель церкви селища Чоповичі, ієромонах Силуан; настоятель церкви Іоанна Богослова с. Небіж о. Андрій; протодиякон Свято-Михайлівського кафедрального собору о. Василь. У молитвах священники просили: «Збережи й захисти, Господи, Україну, владу і військо її, православних християн і всіх жителів України від російської орди, що напала на землю нашу».
Після Божественної літургії всі священники і люди з хрестом, храмовою іконою і хоругвами обійшли храм, з молитвою окроплюючи його свяченою водою, біля могили молитовно пом’янули покійного настоятеля храму о. Олександра і всією процесією пройшли в центр села до Козацького Хреста, де відслужили молебінь за наших військових із проханням до Господа, щоб зберіг життя, дав сили, мужності й терпіння: «Всемилостивий Спасе, подай Перемогу над ворогами нашими!» А також молитовно згадали наших Героїв-військових, які віддали життя на війні з московитами: «Зі святими упокой, Христе, душу тих, хто віддав життя, боронячи рідну землю…»
Люди йшли з молитвою на вустах, з надією на Перемогу і припинення війни.
Після богослужіння настоятель храму о. Віктор, подякував духовенству за спільну молитву, привітав усіх зі святом, побажав миру в нашій Україні, та всі разом заспівали «Многії літа».

Але Рижанська громада і прихожани храму не лише дружно святкують, вони гуртом злагоджено працюють. Ініціаторами волонтерської праці для допомоги воїнам-захисникам та людям постраждалим від окупантів громад, як правило, виступають о. Віктор та матушка Людмила. Упродовж багатьох років надавали допомогу різними продуктами, картоплею, речами воїнам АТО/ООС. Тепер теж активно допомагають ЗСУ. Зовсім нещодавно за підтримки колективу Рижанського ліцею прихожани церкви заготовили понад 200 банок борщової заправки та солянки з грибами, інших консервів для наших захисників. А також жителі села з цією метою заготовили понад 20 мішків картоплі та інших овочів. Частину вже відправили на передову.
Рижанська церковна громада, як і переважна більшість жителів старостинського округу, усіма силами й можливостями намагається наближати Перемогу над ворогом, і для цього всі наполегливо і дружно працюють.
Дякуємо усім тим, хто береже славні традиції та звичаї нашого села, хто примножує здобутки його на радість дітям та онукам.
Щиро вдячні тим, хто докладає своєї праці і всіх зусиль, аби підтримати Збройні сили України. Сьогодні це найперше завдання кожного. Тримаймо стрій!
Підготувала Наталія Українець

Прокрутити вгору