«Газета йде до читача», флешмоб з медіаграмотності у Хорошівській громаді

Таку назву має проєкт, який впроваджує редакція газети «Прапор», спрямований на підвищення медіаграмотності мешканців та мешканок Хорошівської громади шляхом проведення інтерактивних заходів.
Для втілення в життя цього проєкту був розроблений детальний план, визначені виконавці, час та локації для заходів. Проте повномасштабне вторгнення росії на суверенну територію України, звичайно, внесло серйозні корективи у процес його реалізації.


У період до початку активних воєнних дій ми визначили низку негативних факторів, які впливають на розвиток місцевих друкованих медіа в Україні, зокрема й нашої газети «Прапор»: 1) отримання населенням інформації та новин через інтернет і соцмережі й, відповідно, зниження інтересу до друкованих ЗМІ. Проте мало хто усвідомлює, що в такому разі суттєво збільшується ризик отримання споживачами неправдивої, фейкової інформації (особливо в соціальних мережах), тим більше в умовах війни, коли росія використовує інформаційний вплив як важливу складову у своїх загарбницьких посяганнях; 2) подорожчання передплатної ціни газети через збільшення вартості паперу, послуг із друку, доставки; 3) надання АТ «Укрпошта» неякісних поштових послуг з одночасним їх постійним здорожчанням.
Ми переконані, що особисте спілкування працівників редакції та прихильників часопису з жителями громади підвищить рівень медіаграмотності громадян, спонукатиме «вмикати» критичне мислення в процесі споживання інформації, а також підвищить інтерес до газети і позитивно вплине на довіру до нашого ЗМІ, а, відповідно, й на збільшення тиражу.
Ми бачимо це як шлях розвитку часопису в сучасних умовах.


20 травня в Хорошеві відбувся масовий захід у рамках згаданого проєкту. Його провели працівники редакції. Активно підтримали цю ініціативу Хорошівська селищна рада, відділ культури та Хорошівський будинок культури. Безпосередньо брали участь у його проведенні художні колективи: дитяча театральна студія «Феєрія» під керівництвом Ірини Сівінської, вокальний ансамбль «Свічадо» під керівництвом Ірини Слобожан, соліст будинку культури Віталій Райковський.


Захід називався «Учітеся, брати мої, думайте, читайте …» і був приурочений черговій річниці перепоховання Т.Г. Шевченка на Чернечій горі у Каневі.
А ще він був благодійним. Учасники та присутні робили внески на підтримку ЗСУ. Пізніше ці кошти (відповідно до вимог чинного законодавства) були передані землякам, які служать у ЗСУ і перебувають у гарячих точках війни.

Захід відбувся в межах проєкту «Флешмоб з медіаграмотності у Хорошівській громаді «Газета йде до читача»», який реалізується редакцією газети «Прапор» в рамках програми «Менторинговий курс інституційного розвитку локальних медіа Житомирської, Сумської та Чернігівської областей «ЗМІ нових громад» Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини, що здійснюється у партнерстві з ГО «Сумський прес-клуб» (Суми), ГО «Медіа-центр «Моє місто» (Чернігів) і ГО «Інститут Креативних Інновацій» за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Любов Дем’янчук

Прокрутити вгору