Герой Володимир Швець із Кам’яного Броду віддав життя за Україну

У Фасівській громаді нещодавно провели в останню путь ще одного земляка-Героя, мужнього воїна, справжнього патріота Володимира Васильовича Швеця, жителя села Кам’яний Брід Фасівського старостинського округу Новоборівської територіальної громади на Житомирщині.
Народився Володимир Швець 1 квітня 1993 року у Володарську-Волинському. Пізніше разом із мамою та братиками й сестричкою переїхали на постійне місце проживання у Кам’яний Брід. Навчався Володимир у Салівській загальноосвітній школі, а потім у Топорищенському навчально-виховному комплексі. Був у числі кращих учнів. Пізніше здобув професію газоелектрозварювальника і водія у Турчинівському ліцеї Чуднівського району, який закінчив із відзнакою. Працював після навчання у Житомирі, в Новій Боровій, потім на каменепереробному підприємстві у Фасовій.


Служив строкову службу в місті Миколаєві.

Майже зразу після закінчення строкової служби Володимир підписав контракт і пішов служити в Збройні сили України. У жовтні 2021 року він підписав наступний контракт і продовжив службу в ЗСУ. Із 28 листопада 2021 року брав безпосередню участь в АТО/ООС. Станом на 24 лютого 2022 року Володимир Швець брав участь у бойових зіткненнях із ворогом на Донбасі. Він служив у артилерії, а з березня 2023 року його перевели водієм у розвідувальну групу. Останні два місяці перед загибеллю він служив водієм ІІ автомобільного взводу підвозу боєприпасів автоматизованої роти підвозу боєприпасів батальйону логістики однієї з військових частин ЗСУ.
Брав участь у визволенні багатьох міст і сіл України від рашистської навали. Зокрема, був у гарячих точках: Авдіївка, Ізюм, Мар’їнка, Лиман, Довгеньке та інших.


20 червня 2022 року згідно з Указом Президента України №9691 Володимир Швець був наророджений медаллю «За військову службу Україні» за сумлінне виконання обов’язків та за те, що врятував тяжкопораненого побратима.


Нещодавно дружина Володимира Олеся разом із його батьками оголосили збір коштів на придбання дрона для розвідувального підрозділу, де він служив. Люди відгукнулися, дрон був придбаний, і Володимир особисто доставив його для своєї розвідгрупи на передову.
Дружина Олеся згадує: «Володя був дуже доброю людиною. Він мав природні здібності як психолог. Умів розрадити, зрозуміти кожного. Як військовий, він вважав, що обов’язково має бути на передовій. Свідомо добровільно йшов на фронт. Він був справжнім, переконаним, вірним патріотом України».


Клята війна забирає найкращих. 28 травня поблизу населеного пункту Кремінна Сєвєро-Донецького району Луганської області наш земляк-захисник Володимир Швець, виконуючи бойове завдання, отримав поранення, несумісні із життям, загинув за волю і незалежність України.


Поховали Героя 2 червня. Зранку прибув автомобіль із тілом захисника у Фасову. Його зустрічали з почестями живим коридором. Біля церкви Казанської ікони Божої Матері УПЦ вийшов священник о. Герасим, помолилися за упокій душі загиблого воїна. Далі похоронна процесія рушила до рідного села загиблого, у Кам’яний Брід. Односельці теж зустрічали Героя живим коридором на колінах із квітами. Біля будинку, де проживають батьки, відбулося прощання із загиблим Героєм. Тут із промовою виступив Новоборівський селищний голова Григорій Рудюк. Виступила староста Фасівського округу Валентина Маркевич. Вона висловила глибокий жаль з приводу загибелі тридцятилітнього жителя громади. Коротко розповіла про його життєвий і трудовий шлях. Вона сказала, що Володимира любили й поважали в селі, він завжди трудився, дбав про родину, дітей – сина Романа та донечку Поліну, гарні стосунки мав у своїй сім’ї з дружиною Олесею. Валентина Миколаївна висловила щирі співчуття батькам, дружині, дітям, братам і сестрам загиблого Героя.
Потім була заупокійна служба в Кам’янобрідській Хрестовоздвиженській церкві, яку очолив настоятель о. Георгій спільно з іншими священниками (із Нової Борової, Зубринки, Фасової).
Поховали Героя Володимира Швеця в Кам’яному Броді на сільському кладовищі з усіма громадянськими та військовими почестями.


Висловлюємо щирі співчуття родині загиблого Героя-захисника. Його ім’я навіки викарбуване на скрижалях історії України і назавжди збережеться в серцях тих, кого він захищав.
Слава Героям!
Герої не вмирають!
Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору