ГРИП І КОРОНАВІРУС: СПІЛЬНЕ ТА ВІДМІННЕ

Осінньо-зимовий період традиційно позначений зростанням захворюваності на грип. Водночас уже майже три роки у нашій країні продовжується епідемія коронавірусу (CJVID-19). У цих інфекційних захворювань є чимало спільних рис. Вірус грипу і коронавірус мають схожі шляхи передачі і нерідко також подібні за клінічною картиною.
Чим схожі COVID-19 і ГРИП?
1.COVID-19 і грип – респіраторні захворювання.
Обидва віруси викликають схожі симптоми, включно з кашлем, нежиттю, болем у горлі, підвищенням температури тіла, головним болем і слабкістю. Як COVID-19, так і грип можуть протікати з різним ступенем тяжкості. Перебіг хвороби може бути безсимптомним, легким і важким. І грип, і COVID-19 можуть закінчуватися смертельними наслідками.

  1. COVID-19 і грип поширюються подібним чином.
    Обидві інфекції (COVID-19 і грип) передаються повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, чхання, вимовляння слів, співу або дихання. Заразитися COVID-19 і грипом можна також, торкаючись заражених поверхонь, а потім доторкаючись немитими руками до очей, носа або рота.
  2. Пацієнтами групи ризику при грипі та COVID-19 є:
    люди похилого віку, особи з хронічними захворюваннями та особи з імунодефіцитними станами. А також медичні працівники, діти, вагітні жінки.
  3. Одні й ті самі заходи ефективно захищають від COVID-19 і грипу:
  • дотримуватися соціальної дистанції (щонайменше півтора-два метри) від оточуючих, а якщо це неможливо – носити маску, що добре прилягає;
  • уникати переповнених і погано провітрюваних приміщень і просторів;
  • підтримувати належну вентиляцію в приміщеннях, відкриваючи вікна або двері;
  • при кашлі та чханні прикриватися згином ліктя або серветкою; викидати серветки в урну, що закривається;
  • часто проводити гігієнічну обробку рук;
  • не торкатися руками очей, носа і рота;
  • у разі погіршення самопочуття залишатися вдома та звертатися по медичну допомогу.
    Чи можна одночасно заразитися COVID-19 і грипом?
    Так, одночасне зараження двома цими захворюваннями можливе.
    При цьому слід продовжувати дотримуватися заходів захисту, зокрема, триматися на відстані щонайменше 1 м від оточуючих, носити добре прилягаючу маску в разі неможливості дотримання дистанції, уникати переповнених і погано провітрюваних приміщень і просторів, підтримувати належну вентиляцію в приміщеннях, відчиняючи вікна або двері, та часто проводити гігієнічну обробку рук.
    Як відрізнити COVID-19 від грипу?
  1. У разі інфікування COVID-19 інкубаційний період може становити від 1 до 14 днів, а в разі грипу перші симптоми можуть уже з’являтися від кількох годин (у людей зі зниженою імунною системою) до 3-х днів.
  2. Загальний стан при грипі часто може покращитися протягом 7-8 днів. А при коронавірусній інфекції на 7-8 день у певного відсотка людей за відсутності правильного лікування захворювання може перейти в наступну стадію – з появою задишки та дихальної недостатності.
  3. Коронавірусна інфекція може спричиняти розлад травлення (діарею), у разі грипу у дорослих цей симптом зустрічається рідко.
  4. Сезонність: для грипу характерна осінньо-зимова сезонність, а для COVID-19 відіграє роль порушення протиепідемічних норм.
  5. Смертність за COVID-19 вища, ніж за грипу, – 3-4%. Смертність при сезонному грипі зазвичай перебуває на рівні до 0,1%.
  6. Коронавірус спричиняє важчі ускладнення, ніж сезонний грип.
  7. У разі інфікування COVID-19 і грипу застосовуються різні способи лікування. Але пацієнти з легкими симптомами обох захворювань, як правило, можуть безпечно отримувати допомогу вдома.
    Важливо, щоб відмінність коронавірусу від грипу встановлював лікар, оскільки обидва захворювання можуть призводити до небезпечних ускладнень – зокрема, пневмонії – та в подальшому летального результату.
    Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (ЖОЦКПХ) нагадують – важливим заходом профілактики тяжкого перебігу COVID-19 і грипу, а також смерті від цих захворювань є вакцинація. Потурбуйтеся про своє здоров’я вже зараз!
    Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ЖОЦКПХ
Прокрутити вгору