Хорошівці плетуть маскувальні сітки на потреби фронту

Мистецтво плетіння маскувальних сіток активні хорошівці почали опановувати із перших днів війни. За цей час вони досконало оволоділи специфікою виробництва. Зазвичай центрами з виготовлення сіток стають заклади освіти і культури.

Із перших днів війни директорка народного музею Валентина Онофріюк спільно з директоркою будинку культури Зофіє Райковською організували плетіння сіток. Через соціальні мережі розповсюджують оголошення про дні та місце роботи, а також потребу в матеріалах. Мешканці завжди швидко реагують на такі повідомлення, із задоволенням долучаються, або приносять матеріал чи готові нарізані стрічки. Робота вправно кипить у руках волонтерок і волонтерів.

– Про те, що можна виготовляти маскувальні сітки , мені розповіла моя родичка, – ділиться Валентина Онофріюк. – Вона працює в Житомирі у закладі дошкільної освіти, вони з першого дня почали виготовляти для потреб військових сітки. Затим вона надіслала відео, як і з чого їх робити. Одразу пішла в будівельний магазин, придбала у них садову сітку 8,5 м (залишки), бо ще був не сезон. Володимир Матвієнко дав ще 4 метри безкоштовно. Принесла у будинок культури і запропонувала Зофії Казимирівни плести маскувальні сітки. Почали збирати тканину і розпочали роботу. Наявної основи було мало, тому дали оголошення й одразу мешканці принесли рибальські сітки. Були серед них плутанки. На жаль, вони для роботи не підійшли. Згодом почали приносити звичайні рибальські сітки і тканину на стрічки потрібних кольорів. Були й такі, що віддавали рулонами нову тканину. Ось так розпочалася і закипіла робота. Готові сітки забирають на потреби наших військових.

Нині у Хорошівському будинку культури окрім виготовлення сіток ще приймають і розфасовують допомогу, що мешканці громади приносять на потреби Тероборони і вимушених переселенців. Вміло організовує і керує роботою директорка закладу Зофія Райковська.

– Спільно нам вдалося виготовити за цей час 32 рулони сіток різного розміру та довжини. Адже це трудомістка праця. Долучаються до роботи працівники філіалів закладу культури у старостинських округах. Вони на місцях організовують роботу звиготовлення сіток. Найбільше зробили й передали військовим наші волонтери й волонтерки із Суховільського старостинського округу, – розповідає Зофія Казимирівна.

Працівники будинку культури одними з перших почали освоювати виготовлення маскувальних сіток, нині цьому мистецтву вчать інших.

– Спершу подивилися різні майстеркласи в Ютюбі, а потім почали самостійно робити сітки. Люди приносять до нас речі або тканину, яку знайшли вдома. Вже на місці ми відсортовуємо їх за кольорами та цупкістю. Далі спільно плетемо сітки для фронту, – розповідає працівниця будинку культури Марія Жеревко.

На запрошення долучитись до цієї справи активно відгукуються люди різного віку, професій та захоплення. Є серед них і вимушені переселенці. Допомагає й молодь.

– Я відразу згодилася плести сітки, як тільки мені запропонували, – говорить учасниця акції Марина Сівінська. – Це хороша можливість бути корисною у такий складний час. У будинку культури приємна атмосфера і легко працювати, тому що всі працюють на Перемогу.

Поряд із Мариною її подруга Олександра.

– Я пішла плести сітки, бо це найпростіше, що я можу зробити для наших військових. Я просто не могла сидіти вдома, а хотіла хоч якось допомогти. Зараз кожна дрібничка важлива. Я відчувала задоволення, що я допомагаю нашим хлопцям, рідному селищу, допомагаю Україні, – розповідає Олександра Войтенко.

Наразі українські військові потребують маскувальних сіток. Тому запрошуємо небайдужих людей долучатися до потрібної справи.

Ольга Сидоренко

Прокрутити вгору