Інформаційний супротив. 187

Сьогодні розповідь про ядерного шантажиста. Думаю, що ви зрозуміли, хто це? Саме так – росія.

Відомий український дипломат, політик Валерій Чалий на своїй сторінці у Facebook написав про цю недодержаву, яка блокує виконання базового Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ). Нагадаю, що цей договір було схвалено Генасамблеєю ООН ще в далекому 1968 році.

Валерій Чалий запитав у світових лідерів: скільки це нахабство ще будуть терпіти?

***

Щойно завершилася велика міжнародна конференція щодо його виконання. Майже місяць 190 повноважних представників світу в ООН дискутували, працювали, важко виробляли підсумковий консенсусний документ… Нарешті виробили. Великий і детальний – на 36 сторінках. Погодилися і країни ЄС і НАТО, і країни руху неприєднання… майже всі країни-учасниці.

І от залишилася одна країна, яка категорично не захотіла його затверджувати, бо їй не сподобалося, що її силове захоплення мирної української атомної станції і перетворення цього об’єкту на ядерну загрозу не сприйняли інші країни світу. Ця ядерна країна – РФ, на секундочку, порушила всі три базових принципи, на яких, власне і базується ДНЯЗ. І що? А нічого!!! Все залишилося, так як є.

Як набридла ця безхребетність світових лідерів. Яким жалюгідним виглядає в цій ситуації навіть ядерний Китай…

В цьому контексті я нагадаю, що Україна віддавала свою ядерну зброю і приєднувалася до ДНЯЗ як неядерна держава з таким дуже важливим застереженням (п.4 Закону України Про приєднання України до ДНЯЗ від 1 липня 1968 року):

«Загроза силою чи її використання проти територіальної цілісності та недоторканності кордонів чи політичної незалежності України з боку будь-якої ядерної держави, так само, як і застосування економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, розглядатимуться Україною як виняткові обставини, що поставили під загрозу її найвищі інтереси».

Це все вже набридло! Або поставите на місце нахабного ядерного шантажиста – РФ, або вся ваша система ядерного нерозповсюдження «коту під хвіст…»

Україна також має зробити свої висновки. Звісно, виходити з Договору зараз не варто, але нагадати всім, як все відбувалося, просто необхідно. Гучно і по всіх каналах, не тільки через МЗС.

© Валерій Чалий (Valeriy Chaly) 

Підготував Олександр Голяченко

Прокрутити вгору