Інформаційний супротив. 260

Минає рік, як пішов у вічність наш видатний земляк, професор, доктор медичних наук, один із фундаторів соціальної медицини в Україні, громадський діяч,  історик, краєзнавець, благодійник  Олександр Макарович Голяченко (13.02.1940 – 09.11.2021).

Закінчення.

Початок в І. С. 259

Із спогадів О.М. Голяченка про рідну  Володарськ-Волинську середню школу та вчителів. «Памятаю, яким щемом відізвалось серце, коли кілька років тому я переступив поріг рідної школи… Я не зустрів в її старих коридорах жодного вчителя, який мене тут учив. Не міг змиритися з цією несправедливістю, не міг і не можу до неї звикнути».

«Математику читав Брооніслав Мартинович Терлецький. Він з першого дня давав зрозуміти, що пізнати глибини математики нам, простим смертним, не дано, але тим самим провокував декого кинути виклик долі».

«Мертва тиша стояла в класі, коли заходив учитель хімії Олександр Калістратович Стаднік. Коли згадую його, на пам’ять приходить спогад письменника Б. Антоненка-Давидовича про свого вчителя хімії. Це було під час бою, що тривав уже другу добу і в якому письменник командував батареєю армії УНР. Від тяжкої втоми він заснув і йому приснився урок хімії. Він так перелякався, що коли прокинувся і зрозумів, що то був сон, неймовірно зрадів, хоча навкруги розривались снаряди і свистіли кулі. Такою була дисципліна і в Олександра Стадніка. Хімію знали всі, навіть ті, хто більше нічого не знав».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Олександр Макарович Голяченко є не лише науковою гордістю нашого краю. Ця видатна постать залишиться в пам’яті земляків, як відомий благодійник. Зокрема, дивлячись сьогодні на пам’ятник Т.Г.  Шевченку, що був у 2015 р. споруджений у центрі Хорошева, я з вдячністю згадаю Великого сина Горошківської землі О.М. Голяченка.

Коли громадськість району розпочала збір коштів на встановлення у райцентрі пам’ятника Кобзарю, то Олександр Макарович активно долучився до цієї ініціативи. «Наш шановний земляк, професор Тернопільського державного медичного університету ім. І.Я. Горбачевського Олександр Макарович Голяченко продемонстрував свою щиру повагу до Великого Кобзаря та до своєї малої батьківщини – Горошківщини. Нещодавно він прибув на гостину в наш район і особисто переказав на благодійний рахунок в «Ощадбанку» власні кошти у сумі 10 тисяч гривень на спорудження пам’ятника Тарасу Шевченку в нашому райцентрі. Його вчинок – це вияв великого патріотизму, синівської вдячності своїй Батьківщині та її великому сину, генію нашого народу Тарасу Григоровичу Шевченку», – так у замітці «Вчинок справжнього патріота» писала газета «Прапор» 25 липня 2014 р.

Інші цікаві факти із життя професора О.М. Голяченка читайте на шпальтах свіжого числа газети «Прапор» та в інтернет-виданні “ZVISNO”.

Олександр Голяченко

Прокрутити вгору