Інформаційний супротив. 311+23

Сьогодні українське Православ’я  відзначає 94–ліття від дня народження Філарета – українського православного церковного діяча, архірея.

Філарет – Патріарх Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) у 1995-2018 рр., Патріарх Київський і всієї Руси-України, із 15 грудня 2018 р. носить титул «почесний патріарх» Православної церкви УкраїниГерой України (2019 р.).

Філарет (в миру – Михайло Антонович Денисенко, народився 23 січня 1929 р. в с. Благодатне Амвросівського району (Донеччина).

У 1997 р. московська патріархія наклала на нього анафему. Сам патріарх Філарет вважає що накладена на нього анафема має політичне підґрунтя, а за політичні наміри анафема не накладається. «Анафема накладається за єресь, за розкол, за відступлення від морального вчення християнського чи за грубе порушення канонів. А я нічого цього не робив. Тому претензій до мене з цього боку немає». 11 жовтня 2018 року на синоді Вселенського патріархату було прийнято розгляд апеляції Філарета й анафему РПЦ було одностайно визнано недійсною, і такою, що була накладена з політичних мотивів.

Підготував Олександр Голяченко

Прокрутити вгору