Інформаційний супротив. 311+26

Українська православна церква московського патріархату десятиліттями намагається позбутися додаткової абревіатури МП. Від початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну ця релігійна організація помітно посилила роботу в напрямі створення свого образу як проукраїнської церкви. Втім, не можна сказати, що їй вдалося досягти беззаперечного успіху. Тим більше що ближче до кінця 2022 року УПЦ довелося перейти від упорядкованого навіювання до оперативних реакцій на події, яких, схоже, клірики не очікували. Цікаво, що реакції ці виявилися досить асиметричними й не дуже успішними з погляду кризових комунікацій.

Інформаційна стратегія УПЦ МП зводиться до спроб переконати всіх у тому, що вона не є частиною російської православної церкви, натомість належить до українського суспільства. Ця думка просувається у вигляді трьох основних наративів:

-“за документами УПЦ не має стосунку до московського патріархату”;

-“УПЦ допомагає постраждалим від війни, займається всілякою благодійністю”;

-“ПЦУ – зло”.

Наприкінці 2022 року в УПЦ МП різко змінилася риторика, і вони почали активно звертати увагу на ЗСУ. Церква почала посилено демонструвати свою причетність до сил оборони України. Клірики починають вітати ЗСУ зі святами. У соцмережах зненацька з’являється низка особистих відеозвернень окремих військовослужбовців з гучними заявами на захист УПЦ МП, які розкручуються в церковних пабліках. Повідомлення про такі звернення також розміщуються на сайтах цієї релігійної організації у форматі новин. Стає зрозуміло, що це спланована інформаційна кампанія із залученням позитивного іміджу ЗСУ, щоб відбілити імідж УПЦ МП після скандальних обшуків.

Православну церкву України на всіх ресурсах УПЦ МП згадують не просто в негативному світлі, а практично як злочинне угруповання, завжди поряд зі згадками про бійки, руйнування чи хоча б фейки, маніпуляції, з негативною емоційною конотацією. На цьому тлі дивує дуже мала кількість згадок про РПЦ, із засудженням дій цієї прокремлівської структури. Втім, таке наполегливе очорнення ПЦУ наводить на думку, що УПЦ МП бачить у ній реального конкурента, який може перебрати на себе парафії, вірян, потоки й загалом вплив на православних України.

Ми проаналізували канали інформації, через які піариться УПЦ МП, і пропонуємо вам короткий перелік:

-сайти news.church.ua, pravoslavye.org.ua, lavra.ua

-сайт “Союз православних журналистов” (spzh.news), який не має вихідних даних, але бере новини з російських ресурсів типу РІА Новості чи проросійського видання “Страна”

-канали в YouTube “Українська православна церква”, “Лавра. Путь спасения”;

-телеграм-канали “Перший козацький”, “Миряни захисники України” та “Українська православна церква”

-сторінки у фейсбуці “Українська православна церква”, а також акаунти єпархій, кілька Facebook-груп

Детально про виправдовування та заперечення реальності з боку цієї структури читайте в нашому тексті.

https://imi.org.ua/…/yak-upts-perekonuvala-shho-vona-ne…Інститут Масової Інформації (ІМІ)

Підготував О.Голяченко

Прокрутити вгору