Інформаційний супротив. 428-й день

9 ТРАВНЯ в УКРАЇНІ: «ПОБЄДОБЄСІЄ» путіна-сталіна чи День ЄВРОПИ?!

На сайті Європейського Союзу міститься інформація – скільки залишилося днів, годин, хвилин, секунд до Дня Європи. Гасло майбутнього Дня Європи теж символічне «Обрати своє майбутнє».

Одразу ж нагадаю, що країни ЄС від 1964 року відзначають День Європи як день миру та єдності саме 9 травня, увічнивши день проголошення Декларації Шумана, який вважається днем народження Європейського Союзу.

В Україні, яка в Основному Законі – Конституції визначила свій стратегічний курс, як європейський, досі День Європи відзначається в третю суботу травня. Це рішення ухвалив Президент Леонід Кучма в 2003 році, бо місце 9 травня було зайняте Днем перемоги від Сталіна, згодом від Брежнєва, а нині від путіна, який перетворив цей день на головне свято «російського світу» – «побєдобєсіє». Культ «Великої перемоги» залишається в росії єдиною, досі працюючою, ідеологемою для обґрунтування спеціального «месіанства» російського народу та існування СРСР.

Цікаво також, що саме Сталін в 1947 році відмовився від проведення урочистих заходів та параду на День Перемоги, бо в той час комуністична влада фактично забула про соціальний захист та підтримку ветеранів та інвалідів війни.

Святковим і вихідним в СРСР 9 травня стає при Брєжнєві вже в 1965 році, коли інвалідів війни стає на порядок менше.

Отож, від 1965 року 9 травня світоглядно розділяє світ на СРСР та його союзників, які перетворюють цей день на «побєдобєсіє російського світу» та країни, який вшановують День памʼяті та примирення 8 травня з нагоди ухвалення Антигітлерівською коаліцією Акту капітуляції нацистської Німеччини.

А що Україна?

Починаючи з 2016 року в Україні відзначається 8 травня – як день памʼяті та примирення і святкується як державне свято 9 травня – День перемоги над нацизмом. Спроба в квітні 2022 року відмінити святкування 9 травня і відзначати лише 8 травня як державне свято – День памʼяті та перемоги над нацизмом, виявилася неуспішною. Влада вирішила, що це знову НЕ на ЧАСІ.

Нині ж в умовах кровопролитної війни російської орди країни-терориста військового злочинця путіна проти українського народу збереження свята путінсько-сталінського «побєдобєсіє» в Україні вважає СВІТОГЛЯДНИМ ЗЛОЧИНОМ!

Отож, влада мусить нарешті обрати для себе:

вона разом із країнами Європи 8 травня вшановує памʼять жертв Другої світової війни, а 9 травня – святкує День Європи чи разом із путінською росією та її союзниками продовжує водити «безсмертні полки» в день «побєдобєсія»!

Більшість українського суспільства, між іншим, вже вирішила для себе це питання:

– згідно даних опитування проведеного КМІС в січня 2023 року 62 відсотки громадян України вважають правильним відзначати 8 травня – День памʼяті та примирення і лише 22 відсотки продовжують підтримувати святкування 9 травня як Дня перемоги.
Микола Томенко
Підготував О.Голяченко

Прокрутити вгору