Інформаційний супротив. 440-й день

Будьте уважні! Дотримуйтесь інформаційної гігієни.

***

Щодня в українському сегменті фейсбуку зʼявляються десятки нових сторінок, з яких запускають антиукраїнську рекламу. Переважно це пости, які посилаються на західні медіа та різних експертів і поширюють маніпуляції, фейки та викривлену інформацію на теми, які стосуються мобілізації, влади чи експорту пшениці. Теми змінються відповідно до ситуації на міжнародній арені та на полі бою.

Мета таких вкидів – підірвати Україну зсередини, підірвати нашу віру і підтримку ЗСУ та у допомогу партнерів. Схема одна і та ж: тригерна тема (тобто та, яка чіпляє), вирваний з контексту факт, який обертають у брехню або подають у викривленому форматі, яскраве зображення або карикатура із символами України, США, війни.

Розбирати усі ці вкиди немає сенсу, вони змінюються щодня. Але треба запамʼятати кілька правил взаємодії з такими матеріалами:

1. Бачите пост із позначкою реклама, який спрямований проти України – скаржтеся. Треба натиснути три крапки, тоді «поскаржитися», тоді – обрати причину. Це можуть бути як неправдиві новини, так і заборонений вміст, оманлива інформація або спам.

2. Не ставте вподобайки і не коментуйте такі пости. Якщо бачите, що хтось із ваших друзів чи знайомих потрапив на гачок окупантських вкидів, розкажіть їм про такі вкиди і чому не варто з такими постами взаємодіяти. Можна також поділитися нашим постом. Загалом, наша інформаційна гігієна дуже важлива, адже ворог вебе гібридну війну і постійно нас атакує фейками та вкидами у всіх соцмережах та месенджерах.

3. Також, якщо бачите такі пости, надсилайте їх нам, ми відслідковуємо і допомагаємо блокувати сторінки-одноденки і відповідну рекламу. Діліться у коментах, яку рекламу ви бачили за останній час і чому, на вашу думку, її закидають в інфопростір.
Підготував О.Голяченко

Прокрутити вгору