Інтерв’ю з директоркою Музею коштовного і декоративного каміння у Хорошеві: які плани на майбутнє

Про нашу Хорошівську громаду в Україні та світі знають у першу чергу завдяки Музею коштовного і декоративного каміння. Це державна установа, яка знаходиться у Хорошеві на Житомирщині за адресою: вул. Героїв України, 58.

Уже понад 13-ти років його очолює Віталія Яковлєва, геологиня за фахом, колишня працівниця відомого у Радянському Союзі Виробничого об’єднання «Західкварцсамоцвіти», яке видобувало кварц (важливу сировину для різних галузей економіки держави) переважно на території тоді ще Володарськ-Волинського району і знаходилось у селищі Володарськ-Волинському (нині Хорошів). Саме Віталія Яковлєва разом із колективом постійно працює над просуванням Музею як перлини геологічної спадщини нашого краю. Просимо її розповісти про підпорядковану установу.

– Нині державна установа «Музей коштовного і декоративного каміння» належить Міністерству фінансів України, проте головний розпорядник коштів – Департамент культури, молоді та спорту Житомирської обласної адміністрації.

На жаль, ситуація із карантинними обмеженнями в минулому і в поточному році негативно вплинула на відвідування нашого музею. Якщо у 2018-му ми мали майже 18 тисяч відвідувачів за рік, а в 2019-му – понад 19 тисяч, то в минулому – лише 7,3 тисячі.

Співробітники Музею постійно поповнюють колекцію коштовного і декоративного каміння новими експонатами. Наприклад, за 2020 рік експозиція збільшилась на 13 експонатів геологічного фонду та 53 – письмового фонду, за перше півріччя 2021 року – 36 у геологічний фонд та 30 у письмовий фонд. Це мінерали, гірські породи та книги, присвячені геологічній тематиці: з мінералогії, структурної геології, петрографії; рідкісні фотоальбоми, стародруки з геології, підручники тощо. Експонати прийняті на постійне зберігання. Зараз мої колеги проводять їх наукову атрибуцію. Заповнюють відповідні документи: карточки, інвентарні книги; постійно систематизують виставковий фонд.

Ми поповнюємо електронну базу топографічного та колекційного описів музейних предметів з нашої колекції. Наукові працівники на кожен новий експонат заводять паспорт, у якому зазначається відомство, підпорядкування, джерело надходження, документи приймання, опис, стан збереження, фотографія зразка, родовище, джерело надходження. Потім проводимо цифровефотокопіювання зразків, інвентарних книг основного фонду та переносимо фотокопії на електронні носії інформації. Щорічно ми здійснюємо повне звіряння наявності музейних предметів Державної частини музейного фонду України з фондово-обліковою документацією.

Колекція нашого Музею складається в переважній більшості з неживих природничих експонатів з різними властивостями та особливостями. Для збереження їх у належному стані ми постійно їх доглядаємо, перевіряємо на наявність пошкоджень (механічних або хімічних), чистоту усіх музейних зразків. Значна частина експонатів має вік майже два мільярди років, вони потребують постійної уваги: підтримки відповідної температури, вологості й освітленості. Ця наша копітка праця дозволяє зберегти колекцію коштовного і декоративного каміння в належному стані, а також ефективніше використовувати науковий матеріал наших фондів.

Значна частина зразків є унікальними і вони не мають аналогів у світі. Колекція має виняткове значення для науки і не підлягає відтворенню у разі її руйнування, тому що втрата унікальних експонатів не може бути замінена на інші подібні, так як родовище Волинських пегматитів вже не працює на видобуток сировини, і не відомо, чи лишились в надрах подібні рідкісні кристали мінералів. Мінерали та гірські породи колекції є дуже важливими джерелами у дослідженні проблем утворення нашої планети, змін та збереження навколишнього природного середовища, – проінформувала Віталія Василівна.

У жовтні 2021 року державна установа «Музей коштовного і декоративного каміння» планує провести науково-практичну конференцію «Мінерально-сировинні багатства України: шляхи оптимального використання». Цьогорічна Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція уже буде десятою.

Вдесяте у музеї зберуться поважні науковці, досвідчені геологи, краєзнавці, працівників музеїв та молоді дослідники. Це буде чергова вагома нагода підбити своєрідний підсумок роботи закладу, зробити її аналіз, поділитися здобутками та знайти в конструктивній дискусії шляхи для подальшого ефективного розвитку.

  • Колектив нашого музею із вдячністю отримує підтримку від співорганізаторів наших конференцій, які є нам і друзями, і соратниками. Це Українське мінералогічне товариство, ГО «Спілка геологів України», Інститут геологічних наук НАН України, Інститут геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семененка, ГО «Спілка буровиків України», Хорошівська селищна рада.

Із кожним роком тематика проведених конференцій розширюється. Це і обговорення оцінки перспективності освоєння надр України, і розгляд ситуації в сфері природокористування, і висвітлення питань екології тощо. Особливо цікавими стали напрацювання, які стосуються місцевого регіону та процесів освоєння саме його надр. Велика частина матеріалів конференцій стосується туризму, краєзнавства, рекреаційного потенціалу, музеєзнавства, – із гордістю розповідає пані Віталія.

Якщо хтось зацікавиться Музеєм коштовного і декоративного каміння, що у Хорошеві, то переглянувши групу закладу в мережі Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/642481345943776, може пересвідчитися, що заклад постійно бере активну участь в різноманітних культурних заходах: фестивалях, виставках, форумах, тощо. Експозиція Музею часто виступає наочним способом для представлення туристичної привабливості і перспектив туризму в Житомирській області. Це фестивалі «Лесині джерела», «Радомлин», T-EXPO 20201, «Наукові пікніки» (організатор – Житомирська комп’ютерна академія «Шаг»), всеукраїнський профорієнтаційний дитячий захід «Місто професій», фестивалі науки і техніки SpaceTechFest (відбуваються щорічно в університеті Житомирська політехніка) та інші.

У докарантинні роки працівники установи започаткували щорічну музейну акцію «Музей іде до школяра». Мета її – відвідати сільську школу, щоб учні дізналися про природні мінеральні багатства України, залучити їх до національного надбання – колекції коштовного і декоративного каміння. Музейні працівники розповідають дітям про колекцію каміння, природні багатства Землі, демонструють мінерали та гірські породи, дають можливість школярам потримати експонати в руках, поставити фахівцю запитання та отримати відповідь.

У музеї часто відбуваються різноманітні виставки. Наприклад, виставка місцевої майстрині, художниці-аматорки Вікторії Сокирко. Картини виготовлені в техніці насипання подрібнених природних мінералів: різнокольорового кварцу, опалу, польового шпату тощо. Картини завжди викликають захоплення відвідувачів.

Особливий захват у відвідувачів викликає виставка місцевого ювеліра Віктора Чайківського, чиї витончені роботи з коштовних мінералів не залишають байдужими нікого.

Цікавою є виставка музейних стародруків із архіву установи.

У планах музею: зібрати архів світлин та інших артефактів, що стосуються освоєння унікального Волинського родовища камерних пегматитів. Працівники установи звернулись до жителів колишнього Хорошівського району та ветеранів підприємств Рудник «Волинський» та ВО «Західкварцсамоцвіти» із проханням приносити фотографії, різноманітні документи, предмети геологічного вжитку для збереження історії і передачі пам’яті наступним поколінням. Це починання знайшло широкий відгук і підтримку.

Музей коштовного і декоративного каміння відвідали туристи з понад 70-ти країн світу. Багато із них залишили вдячні записи у «Книзі відгуків» музею. Цей документ містить записи дипломатів, політиків, державних і культурних діячів України та зарубіжжя. Приєднуйся до цієї когорти і ти!

Підготувала Надія Панченко

Фото з архіву редакції та Музею коштовного і декоративного каміння

Прокрутити вгору