«Іршанський актив» працює для людей

В Іршанську упродовж останніх років активізувала свою діяльність громадська організація «Іршанський актив», яку очолює небайдужа жителька селища Руслана Примасюк. Її заступницею і гарною подругою є Аліна Пилипчук. Вони разом із командою однодумців, свідомих активних жителів Іршанська, шість років тому створили свою організацію й перебувають весь час у русі. Спільно обговорюють проблеми і потреби громади, продукують ідеї, шукають можливості й людей, аби всі задуми втілити в життя. Спочатку це було впорядкування певних локацій у селищі та на його околицях, спільні активності із залученням дітей, родин. Співпраця і шефство над Новоборівським будинком-інтернатом для дітей тощо. Упродовж останніх років вони є основними співорганізаторами щорічного обласного фестивалю «Райдуга» для дітей з інвалідністю, роблять багато інших суспільно корисних справ.


Один із проєктів ГО «Іршанський актив» – упорядкування такої локації в селищі, яка викликала негативні асоціації, пересторогу й навіть страх у мешканців прилеглого району. Колись це було відділення лікарні. Потім будівля залишилась порожньою і дуже скоро стала місцем перебування для різних асоціальних осіб. Тут було все засмічене шприцами, голками тощо.
Члени громадської організації вирішили змінити цю ситуацію на краще. Сьогодні можна побачити зовсім іншу локацію, яка випромінює життя, дає реальну надію на те, що тут буде місце для здорового і змістовного відпочинку.


Заступниця голови організації «Іршанський актив» Аліна Пилипчук коментує: «Ми командою ще від початку заснування організації мали намір привести до ладу територію навколо будівлі, але втілювати проєкт у життя ми почали лише в 2021 році. Відзняли соціальний ролик, яким привернули увагу громадськості та місцевої влади. Ми не могли провести звичайну толоку, це було небезпечно. Тому прибирання було зроблено відділом загальної та організаційної роботи Іршанської селищної ради та Іршанським ЖКП. Було вивезено три причепи сміття, яке завдяки філії «Іршанський ГЗК» АТ «ОГХК» вдалося захоронити на полігоні відходів, а також було викошено траву. Двері та вікна першого поверху забили. На цьому допомога місцевого самоврядування на цій локації завершилась. Вже через декілька днів двері знову були вибиті, та знову валялися голки зі шприцами.
Тому у нас не залишилося сумнівів, що, лише облаштувавши цю локацію і створивши простір для молоді, можна зробити територію навколо будівлі безпечною.


Навесні 2022-го року ми оголосили збір на облаштування фасаду будинку та прилеглої до нього території, і нас підтримала величезна кількість людей: це і місцеві мешканці, й ті, хто виїхав за кордон, і друзі в соціальних мережах, керівники підприємств. Нам дуже допомагають навіть люди, які багато років не живуть в Іршанську, але усім серцем вболівають за його благополуччя. Тому допомагали не лише грошима, а й ресурсами, матеріалами: щебінь, пісок, піддони, шини, транспорт та інше.


А от фізичну допомогу нашій команді від наших чоловіків та небайдужих іршанців взагалі неможливо оцінити. Це фахова якісна робота. На даний час усе це зроблено і робиться лише силами ГО та небайдужими мешканцями селища.
Ми насправді пишаємося, що з моторошного ми вже зробили доволі затишне місце, і це лише початок, у нас ще багато ідей щодо облаштування занедбаної території. Роботи дуже багато. Та вже найближчим часом ми плануємо провести кінопоказ під відкритим небом», – розповіла Аліна.
На цій колись занедбаній локації уже можна відпочивати, спілкуватися, культурно проводити час. Тут є місця для сидінь, навіть для вогнища. Це результат втілення ідей, спільної праці і свідчення щирої турботи про рідне селище та його мешканців.

Підготувала Світлана Федоренко

Прокрутити вгору