КОЛИ КАМІННЯ ОЖИВАЄ: 10 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ХОРОШІВСЬКИЙ МУЗЕЙ КОШТОВНОГО І ДЕКОРАТИВНОГО КАМІННЯ

Відпустка – той ще мотивуючий фактор. Хтось милується літніми фото з узбережжя, хтось мріє про відвідини історичної спадщини різних країн. Але ж якщо ви дізнаєтесь про всі скарби Хорошівського музею коштовного і декоративного каміння , то точно не чекатимете літа, а приїдете подивитись на експонати, які є коштовними та унікальними не лише з наукової точки зору. Каміння тут оживає, а деякі експонати не просто казкові, а навіть містичні. Ми наведемо лише 10 фактів про музей, які змотивують побачите цю дивовижу власні очі

За інформацією сайту Житомир Тревел

Факт 1 Почнемо с політичної репутації. Виявляється, її мають навіть каміння. У музеї можна побачити зразки різновидів лабрадориту і граніту з Лезниківського кар’єру, якими оздоблювали знакові архітектурні споруди в різних країнах та виготовляли пам’ятники політичним діячам. З точки зору впливу на українську історію ці «вожді» навряд чи заслуговують пам’ятників чи навіть згадок, проте факти – річ вперта. Саме тут ви побачите ті найдорожчі та найкоштовніші зразки каміння з Хорошівського родовища, якими вважали за честь оздобити пам’ятники політичним діячам різних країн.


Факт Музеї – це завжди про стародавнє. Але навіть важко уявити, що деяким експонатам цього музею 1 мільярд 700 мільйонів років! Саме стільки часу пройшло з тих пір, як в результаті природних процесів утворилось родовище берилів, топазів, кварців і п’єзокварців, зразки яких ви можете побачити. У єдиному в Україні музеї, розташованому на родовищі, експонується 2000 зразків різних мінералів.


Факт 3 Про те, що німецький філософ і письменник Ґете написав «Фауста», знає кожна більш менш освічена людина, а от хто знає про його внесок у розвиток геології як науки? У музеї ви не лише дізнаєтесь про цікаві факти з життя Ґете-геолога, а й побачите гетит – мінерал заліза, названий так на честь відомого вченого.


Факт 4 Космос і Хорошів насправді значно ближче, ніж здається. Саме тут можна побачити зразки мінералу під назвою керит, який використовували для виготовлення скафандрів радянських космонавтів. Є у музеї й інші зразки мінералів стратегічного видобутку – кварцу й п’єзокварцу, які використовували у виробництві підводних човнів, радарів. Ціну стратегічної сировини добре усвідомили у часи «гонки озброєнь» та почали промисловий видобуток мінералів стратегічного значення.


Факт 5 Може колись вам і попадалась на очі завмерла рослинка всередині каміння, але «квіти» з розплавленої магми чи гідроокису марганцю всередині гірського кришталю, яким мільярди років, можна побачити лише у залах музею. Тут ви побачите всю велич природи, яка створила каміння дивовижного кольору та структури. Необроблені мінерали мають правильні геометричні форми й такий дивовижний природний (!) вигляд, якого ви точно ніколи в житті не бачили.


Факт 6 Аметисти, цитрини, моріони з Мадагаскару, Паміру, Китаю, Азербайджану та інших родовищ світу, зібрані в одному місці, – аргумент для відвідування, проте деякими експонатами у музеї пишаються значно більше. Серед берилів найвищого ґатунку – геліодорів, смарагдів, аквамаринів, гошенітів є три оригінальні зразки, віднесені до Історичного фонду коштовного каміння України. Вони мають свої паспорти й назви на честь українських геологів, які відкрили світу рідкісні мінерали.


Факт 7 Цікаво, чи знали організатори масштабного показу «найбільшого в світі топазу» в Лондоні, що у Хорошівському музеї є топаз вагою 28,5 кг? Якби знали, навряд чи називали б топаз у два кілограми найбільшим у світі. Тож не треба їхати у Лондон, щоб побачити диво-каміння та зацікавитись мінералогією. До того ж місцеві майстри можуть створити шедеври, не гірші за витвори Фаберже.


Факт 8 Про казку та акваріум всередині топазів можна розповісти, але описати їх словами важко. Хіба б при використанні 3D технологій на фотографіях можна було б передати глибину й безодню, яку природа створила всередині каміння. Тут, у музеї, є чотири оригінальних топази, що мають власну назву. Одного погляду на них вистачає,щоб спростувати думку про «мертве каміння». Придивіться, і ви побачите всередині казковий світ.


ФактДеякі експонати у музеї можна не лише побачити, а й почути. Лише тут на вас чекає «музичний» кварц, який грає різними гранями, видаючи ноти різної тональності. У вчених є різні пояснення феномену: забагато заліза, висока напруга мінералу чи щось інше та дуже розумне. Нам подобається інше пояснення: звичайне диво! До того ж у музеї ви можете не лише подивитись на експонати, а й доторкнутися до них, помацати чи навіть «пограти».


Факт 10 Якщо на серці туга, не шукайте екстрасенсів – мерщій у Хорошівський музей. Є тут свої чари: вірите чи ні, але торкнувшись чорного моріону ви віддаєте йому всі свої бентежні думки й тривогу. Ми перевірили – працює. Містика!

Часто ми шукаємо дивовижні речі далеко, віддаючи перевагу закордонним подорожам і «розкрученим». Озирніться навколо: Житомирщина надзвичайна! Лише почуття самоцінності, самоповаги й знання наших чеснот та досягнень допоможуть нам жити краще. У Хорошівському музеї оживуть не лише каміння – тут говорить історія. Про віддану працю людей, приклади захоплення своєю справою, вірність переконанням та слову. Завдяки таким людям сьогодні існує унікальний музей з цінними експонатами, куди їдуть з різних куточків світу.


Не чекайте відпустки – вирушайте у подорож найближчими вихідними, які точно збагатять вас враженнями і впевненістю, що ми маємо чим пишатись.
Адреса: вулиця Героїв України, 58, Хорошів, Житомирська область, 12100
Тел. +380414532214, +380414532276
Ціна білета: діти – 20 грн, дорослі – 30 грн.
Екскурсія (на групу): діти – 50 грн, дорослі – 80 грн.
Часи роботи:
пн -пт з 9.00 до 17.00,
сб з 10.00 до 17.00
нд – вихідний

Текст: Оксана Давиденко
Фото: Альона Савосіна

Прокрутити вгору