Мобільна бригада у Хорошівській
громаді активно протистоїть
домашньому насильству

У Хорошівській територіальній громаді активно й результативно працює Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги для постраждалих від домашнього насильства. Функціонує вона з 29 липня 2022 року за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, у координації з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Міністерством соціальної політики України у партнерстві з Хорошівською територіальною громадою та ГО «Інноваційні соціальні рішення».


До складу мобільної бригади входить психологиня, соціальна працівниця, водій.
Від початку створення цієї бригади її очільниця Тетяна Костриця проводила широку інформаційну кампанію: виступала перед депутатами та працівниками апарату селищної ради, працювала зі старостами громади, зустрічалася із колективами підприємств та організацій, розповсюджувала інформацію через соціальні мережі та засоби масової інформації.
Сформована мобільна бригада активно працює в Хорошеві та старостинських округах, її знають тепер уже в кожному віддаленому селі громади.


Таке ганебне явище, як домашнє насильство чи насильство за ознакою статі, є величезною бідою в багатьох родинах. Від нього страждають у переважній більшості саме жінки і, звичайно, діти. Найчастіше домашнє насильство в родині стається, коли люди перебувають у стані алкогольного сп’яніння.


На жаль, у більшості випадків навіть постраждалі не усвідомлюють того, що вони потерпають від насильства – фізичного, психологічного, сексуального чи економічного, бо не мають відповідної інформації, а живуть за тією моделлю поведінки, яку бачили у сім’ї, де зростали, керуються стереотипами патріархального суспільства.
А ті люди, що виступають кривдниками (як правило, це чоловіки), теж не завжди усвідомлюють, що чинять протиправно, що від їхньої поведінки й стереотипного сприйняття світу страждають ті, хто поруч.


Тому мобільна бригада надає інформацію про те, що таке домашнє насильство або насильство за ознакою статі, які є його види, хто в різних ситуаціях є постраждалим/постраждалою, а хто – кривдником. Працівники бригади розповсюджують роздаткові матеріали з алгоритмами дій у випадку, коли сталося домашнє насильство – куди звернутися, як собі можна зарадити, звідки очікувати на допомогу і підтримку.


Психологиня мобільної бригади соціально-психологічної допомоги надає психологічні консультації та підтримку постраждалим від насильства; спільно із соціальною працівницею планово або екстрено реагують на звернення про випадки насильства; інформують про медичні, юридичні та інші послуги, які можна отримати для подолання наслідків насильства; розробляють план безпеки та проводять оцінку ризиків для постраждалих.


Станом на 15 лютого поточного року працівники мобільної бригади надали допомогу 183 особам, які постраждали від насильства (фізичного, психологічного, економічного). Провели близько тисячі консультацій (онлайн, офлайн).


Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги стала активним учасником акції «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства», що охопила близько 350 осіб громади. За її ініціативи у Грушківській гімназії та Рижанському ліцеї проведено акції «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства» (охоплено 150 осіб).


У Топорищенському ліцеї фахівці бригади провели батьківські збори-заняття з елементами тренінгу «Протидія гендерно зумовленому насильству» (30 осіб) та тематичну локацію з елементами гри для учнів 5-8 класів «Домашнє насильство як підґрунтя девіантної поведінки підлітка» (60 осіб).
Психологиня мобільної бригади організувала круглий стіл із завідуючими/завідувачками відділень КНП «Хорошівська лікарня» на тему: «Координація діяльності суб’єктів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі».


Багато роботи здійснила бригада з просвітницькою метою та щодо формування нетерпимого ставлення громадян до домашнього насильства у будь-яких проявах, засвоєння алгоритму дій, аби захистити постраждалих і чинити спротив насильству: провели робочі зустрічі, круглі столи із працівниками всіх закладів та установ Хорошівської громади.


Розповідає керівниця Мобільної бригади Тетяна Костриця: «Ми за цей короткий час побували у всіх селах нашої громади. З того, що ми побачили і почули, зафіксували, можна виділити такі основні прояви насильства: між подружжям (чоловік – жінка, у більшості випадків насильство здійснює чоловік, але буває, хоч і рідко, й навпаки); між батьками і неповнолітніми дітьми (насильство можуть здійснювати як батько, так і мати); між дорослими дітьми та батьками (насильство можуть чинити як дорослі діти стосовно батьків, так і навпаки, хоча перший варіант є більш розповсюдженим); насильство між іншими членами сім’ї: між батьками дружини і зятем, батьками чоловіка й невісткою, онуками й дідусем чи бабусею тощо. На жаль, досить типовою є ситуація, коли діти, які виросли в атмосфері насильства, будують свої стосунки з батьками на тих же засадах насильства. Насильницьке ставлення до батьків може виникнути і в сім’ях, де діти виросли в атмосфері уседозволеності.


Як правило, ми весь час стикаємося з негативними проявами в суспільстві, проте коли бачимо світлий погляд й усмішку на лиці постраждалої від насильства, коли чуємо слова вдячності або коли ситуація в родині повертається на краще – це дає наснагу для подальшої наполегливої роботи. І ми готові працювати».
Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору