Музеї на території древньої Горошківщини – форпости культурної спадщини жителів поліського краю

Музеї, як і люди, переживають складні часи: спочатку «ковідні» обмеження, тепер – воєнні. Проте музейні заклади, котрі діють на території колишнього Хорошівського (раніше Володарськ-Волинського) району не припинили свою діяльність, а, враховуючи реалії й особливості моменту, працюють далі й намагаються усіма силами сприяти наближенню Перемоги над окупантами та зберегти надбання й увіковічнити подвиг нашого народу в цій смертельній борні.

Як і переважна більшість представників і представниць нашого народу, музейники активно працюють на культурно-інформаційному фронті. Зокрема директор Новоборівського краєзнавчого музею Олександр Голяченко окрім виконання своїх безпосередніх посадових обов’язків, активно бореться з російською пропагандою в соціальних мережах. Щоденно, від початку віроломного повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, у групі «Новоборівський краєзнавчий музей» соціальної мережі Facebook він веде патріотично-краєзнавчу рубрику «Інформаційний супротив», а також одноіменний блог на сайті газети «Прапор» https://zvisno.news/. І ось що він нам розповів про роботу очолюваного ним закладу:

  • Ми, музейники віримо у міць Збройних сил України та незламність українського народу. Ми чекаємо переможного завершення війни над клятими рашистами та повноцінного відновлення роботи музеїв. Головне наше завдання сьогодні: зафіксувати інформацію та зберегти матеріали для прийдешніх поколінь про російсько-українську війну.

Новоборівський краєзнавчий музей звертався до військовослужбовців, бійців територіальної оборони, добровольців, волонтерів та тих, хто буває у місцях бойових дій, з проханням збирати та передавати ворожі трофеї. Це може бути що завгодно: від етикеток із їхніх «щєй» до шевронів. Музейників цікавлять також фронтові предмети воїнів ЗСУ, те що є сьогодні буденним, а через певний час може стати унікальними артефактами.

Музей також співпрацює із гуманітарним штабом Новоборівської територіальної громади. Ми просимо людей, щоб збирали етикетки, упаковки з товарів, накладні про прибуття та відправку, де зазначені країни, які надали допомогу нашій державі у складний час.

Із середини травня музей започатковує спеціальну оглядову екскурсію «Новоборівська громада – центральна частина Житомирщини» для вимушених переселенців (наразі їх у громаді майже 400 осіб). Нові мешканці громади не лише ознайомляться із історією та сьогоденням поліського краю, але й отримають у подарунок буклет про Нову Борову.

Російські дикуни руйнують музеї, театри, церкви, намагаються, у такий спосіб, знищити українську культурну та історичну спадщину. Кожен музейний працівник має працювати з подвійною віддачею, роблячи свій внесок у Перемогу над російськими загарбниками. І як тут не згадати слова прем’єр-міністра Великої Британії Вінстона Черчиля про те, якщо ми не збережемо культурну спадщину, то заради чого тоді воюємо, – сказав Олександр Сергійович.

На теренах України і в багатьох куточках світу добре відомий Музей коштовного і декоративного каміння, що знаходиться у селищі Хорошів на Житомирщині.

Ми поцікавилися у його директорки Віталії Яковлєвої про роботу цієї державної установи.

– У зв’язку із початком повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну і введенням воєнного стану та на виконання розпорядчих документів, ми тимчасово призупинили прийом відвідувачів. Проте наші працівники щодня на роботі. За два місяці війни науковці нашого музею прийняли в основний фонд 54 одиниці на зберігання: це унікальні книги з мінералогії, структурної геології, петрографії, це рідкісні фотоальбоми, стародруки з геології, підручники тощо. Ми проводимо наукову атрибуцію нових експонатів, їх паспортизацію. Заповнюємо відповідні документи: карточки, інвентарні книги тощо.

У воєнний період ми продовжуємо популяризацію музею та його рідкісної колекції коштовного і декоративного каміння. Це відбувається з використанням соціальної мережі Fаcebook. Так, 14 квітня спільно з Департаментом культури, молоді та спорту Житомирської обласної військової адміністрації в рамках інформаційно-просвітницького заходу «Національне надбання українського народу» ми провели вебінар «Острів скарбів у Хорошеві», в ході якого була віртуальна екскурсія нашим музеєм.

Ми активно працюємо над підвищенням кваліфікації наукових працівників та зберігачів музею, при цьому використовуємо експонати із нашої колекції. Зокрема впродовж періоду воєнного стану співробітники удосконалили професійний рівень із таких видів дорогоцінного каміння, як берил та гранат. Матеріали із занять розміщені на музейній сторінці у Facebook. Наші дописи користуються популярністю (охоплення понад 10 тисяч переглядів). А також постійно на цьому ж ресурсі презентуємо книги з геологічної тематики, – повідомила Віталія Яковлєва.

Наступна інформація – про роботу Хорошівського народного музею від його очільниці Валентини Онофріюк:

  • Музей в умовах воєнного часу, спочатку не приймав відвідувачів. Деякі експонати ми спакували та перемістили в більш безпечні місця. Проте життя продовжується. Ми віримо в Перемогу. Тепер усе повернули знову в музей.

Збираємо фотоматеріали, проводимо документування, систематизуємо інформацію про перебіг війни. Фіксуємо свідчення переселенців з окупованої території України.

Хорошівщина оплакує втрачені життя воїнів-земляків. Але найстрашніше, коли ці втрати перетворюються у суху статистику. Саме тому завданням музею є розповісти суспільству про кожного бійця і вписати їхні імена в історію нашої держави.

Збираємо також матеріали про земляків, які воюють на фронті.

І це лише початок роботи. Хочеться ще зібрати якісь особисті речі бійців, спорядження, світлини, документи.

Дякую кожному за контакт, комунікацію і розуміння! Наші хорошівці вірять у Перемогу. Навіть зараз, у воєнний час, приносять у музей різні старовинні речі. Так нещодавно Лариса Козакевич подарувала музею раритетну дитячу люльку, трельяж та інші речі, – поділилася Валентина Григорівна.

А ми ще поцікавилися у пані Валентини про те, яку роботу вона і як очільниця музею, і як активістка громади проводить задля збереження й увічнення пам’яті подвигу нашого народу у Другій світовій війні та поліпшення можливості доступу людей до історичної правди.

  • Ми реалізували грантовий міні-проєкт «Ми вірні пам’яті», який отримав перемогу в конкурсі проєктів соціальної дії від British Council Ukraine в межах програми AktiveCitizens Ukraine. Поліпшили територію Меморіалу Слави у Хорошеві, висадили кущі, квіти. Спільно з газетою «Прапор» провели краєзнавчу вікторину «Хорошівщина в роки Другої світової війни»; виготовили і встановили біля обеліска інформаційний стенд.

А ще один проєкт здобув перемогу в конкурсі «Бюджет участі» Хорошівської селищної ради. В ході його реалізації встановлено металеву решітку на двері приміщення музею, закуплено шафи, придбано та постелено лінолеум.

Про новини в роботі музею можна почитати у соціальній мережі «Фейсбук» у групі «Хорошівський народний музей історії району». Ця спільнота уже має понад 1,7 тисячі учасників, багато з яких проживають у різних країнах світу, – розповіла Валентина Онофріюк.

Дякуємо працівникам музеїв за таку необхідну і важливу працю. Вітаємо усіх із професійним святом. Переконані, що зараз немає маленьких справ. Кожна справа на користь громади й України є великою, бо вона наближає нас до Перемоги.

Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору