Найстаріший килим на обласній виставці –із Хорошівської громади

На сторінці газети «Прапор» у мережі «Фейсбук» ми розповідали нашим читачам, що в Хорошівському будинку культури до Дня Соборності України була створена унікальна виставка стародавніх домотканих килимів.
Найдавніший килим на цій виставці був створений ще в 1904 році.


Тут були представлені вироби майстрів і майстринь із різних сіл громади. Переважна більшість килимів виготовлена на початку або в середині ХХ століття. Деякі являють собою справжні витвори мистецтва. Були представлені різні техніки виготовлення і матеріали, різноманітні орнаменти, вражаюча кольорова гама.
На виставці можна було побачити килими, виткані на верстаті, виготовлені вручну, оздоблені вишивкою. Багато наших земляків відвідували виставку й отримували величезне естетичне задоволення, бо отаке різноманіття кольорів, технік, часу створення цих унікальних виробів не може не надихати. Споглядаючи на цю красу, кожен проймався гордістю за свій поліський край, за його жителів, історію, захоплювався працелюбством і майстерністю старших поколінь.


А нещодавно в Житомирському коледжі культури і мистецтв імені Івана Огієнка відкрили виставку ручного килимарства Житомирщини «Символи самоідентифікації. Традиції і майбутнє». На ній представлені килими ручної роботи ХХ століття з північної та центральної Житомирщини. Звичайно, що частину цієї виставки складають килими, які були попередньо представлені в Хорошівському будинку культури. І найдавніший килим на обласній виставці був якраз із Хорошівської громади. Його надала завідуюча Дашинським сільським клубом-філіалом Надія Михаленко.


Обласна виставка теж неабияк вражає своїх відвідувачів. Директорка Хорошівського Музею коштовного і декоративного каміння Віталія Яковлєва так розповідає про свої емоції: «Виставка просто чудова! Вражає і кольорами, і різноманіттям візерунків, а також захоплює те, наскільки наші люди є працелюбними і здатними творити таку красу. Килими завжди мали велике значення в побутовому та обрядовому житті українців. Вони супроводжували людину в найважливіші моменти життя – від народження до смерті, а їхні орнаменти виконували оберегову функцію. Я настільки була вражена побаченим, що відшукала вдома старовинні ткані вироби і тепер подумаю, як правильно використати, зважаючи на їхню цінність, як надати їм нового життя».
За участь у підготовці обласної виставки килимів відзначені подяками управління культури та туризму Житомирської обласної військової адміністрації та Житомирського фахового коледжу культури і мистецтв ім.

Івана Огієнка працівниці культури із Хорошівської громади: завідуючі сільськими клубами–філіалами: Дашинського – Надія Михаленко, Краївщинського – Анна Гарбузюк, завідуюча Зубринським сільським будинком культури–філіалом Жанна Голяченко.
Надія Панченко
Використано фото Віталії Яковлєвої

Прокрутити вгору