«Освітнє ядро» Новоборівської громади

У містечку Нова Борова, завдяки можливостям децентралізації, громада сформувала потужний освітній простір. Модернізований місцевий ліцей, із сучасними їдальнею та бібліотекою, новостворений Інклюзивно-ресурсний центр, біля якого торік збудували інклюзивний дитячий майданчик та велопарковку біля школи створюють «Освітнє ядро громади».

«Сучасний освітній простір, який дозволяє учням здобувати конкурентну освіту, неможливо створити за короткий час. Для цього необхідні роки, значні кошти та креативна команда. Децентралізація відкрила нам можливості розпочати цю роботу. Сьогодні ми маємо гарний доробок, але це лише частина того що потрібно. Працюємо далі», – вважає Григорій Рудюк, голова Новоборівської селищної ради.

Розпочали формувати сучасний освітній простір у 2018 році коли стартувала реконструкція Новоборівського ліцею. Громада утеплила фундамент, стіни, дах, замінила вікна та вхідні двері школи, а також модернізувала теплові мережі. 14, 3 мільйони гривень для цього виділили з ДФРР за співфінансування із місцевого бюджету. Завдяки Програмі «Спроможна школа для кращих результатів» вдалось відремонтувати шкільну їдальню та хол ліцею на суму 2,4 млн гривень.

Шкільну бібліотеку перетворили на бібліотечно-інформаційний медіацентр, де створили комфортний простір для навчання. А біля школи завдяки проєкту GIZ та дитячого фонду UNICEF, для популяризації велоруху в громаді встановлено велопарковку.

Освітній простір став можливим завдяки співробітництву між комунальними установами та освітніми закладами. І це є запорукою подолання бар’єрів, які раніше перешкоджали певній частині мешканців отримати якісні державні сервіси на рівні із іншими. Громада взяла на себе складну справу організації та розвитку Інклюзивно ресурсного центру, який надає послуги дітям декількох громад.

«Це яскравий приклад, комплексного розвитку освіти у громаді. У невеликому містечку створили сучасну освітню мережу, яка надає якісні послуги та є без бар’єрною. Школа, ІРЦ, шкільна бібліотека, вело культура – і все тут і поруч», – ділиться Василь Невмержицький, керівник Житомирського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Ця практика громади є серед переможців конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування у 2020 році».

Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Прокрутити вгору