Першими на варті здоров’я жителів наших громад стоять працівники первинної ланки медицини

Сьогодні важливу роль відіграє первинна медична допомога. Сімейний лікар для багатьох став близькою людиною. Він знає усі хвороби, проблеми і завжди приходить на допомогу. Особистий прийом чи консультація по телефону знизить градус нервової напруги пацієнта, надасть упевненості, допоможе зорієнтуватися, як діяти далі. Нині у тяжкі часи ковідних і воєнних випробувань медичні працівники первинної ланки ще й великою мірою є психологами – заспокоюють, радять, надають допомогу, демонструють особисту силу волі й оптимізм. А переконливо сказане добре слово – найцінніший засіб для одужання.
Комунальне некомерційне підприємство «Хорошівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Хорошівської селищної ради має у складі 5 амбулаторій загальної практики сімейної медицини (смт Хорошів, с. Топрище, с. Рижани, с. Дворище, с. Ставки), у яких працюють 14 лікарів, 36 середніх медичних працівників, 10 молодших медичних працівники, 12 – інших спеціалістів. А також до його складу входять 12 фельдшерських пунктів (с. Червоногранітне, с. Поромівка, с. Березівка, с. Грушки, с. Давидівка, с. Сколобів, с. Зубринка, с. Дашинка, с. Суховоля, с. Радичі, с. Катеринівка, с. Краївщина).
Із сімейними лікарями укладено 15851 декларацій, тобто обслуговується така кількість жителів Хорошівської громади. Із них 235 – діти до одного року, 3743 – діти до 18 років, 3854 – люди від 60 років і старші.
Продовжує працювати програма «Доступні ліки». Сімейні лікарі виписують рецепти для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2-го типу, бронхіальної астми. За призначенням ендокринолога та невролога виписуються препарати інсуліну та протисудомні.
За місцевою програмою «Онкологія» виписуються рецепти на знеболюючі сильнодіючі ліки для онкологічних хворих.
Із серпня минулого року видаються в електронному вигляді висновки для встановлення факту непрацездатності (електронні лікарняні листи). Продовжують видаватися електронні направлення на стаціонарне лікування, дообстеження на вищих рівнях надання медичної допомоги, консультації вузьких спеціалістів тощо.
Таку інформацію нам надали в Хорошівському ЦПМСД.


Головний лікар закладу Павло Стецюк наголосив, що нині у складний воєнний період усі медичні працівники сумлінно виконують свої обов’язки кожен на своєму місці. Серед кращих спеціалістів він відзначив лікарів: Тамару Бальцер, Юлію Гавриловську, Ілону Бондарчук, Любов Семенюк, Світлану Пенделяк, Катерину Стецюк, Аллу Демещук, Валентину Розводовську, Оксану Никитюк, Ігоря Зубрицького, Антоніну Тарасюк; середніх медичних працівників: Катерину Горшкальову, Валентину Левченко, Мирославу Єгорову, Світлану Ніколаєнко, Євдокію Грибенюк, Світлану Гребенюк, Олександра Ріхтера, Віту Іванську, Наталію Ніколаєву, Олексія Баранівського, Тамілу Моргун, Любов Гонгало; серед молодших медичних працівників: Лідію Кучер, Поліну Забродську, Світлану Тивоненко, Ольгу Воліваху, Валентину Вільям, Любов Онищук.
З нагоди професійного свята Павло Іванович привітав своїх підлеглих і колег – медичних працівників: «Сердечно вітаю усіх із Днем медичного працівника. Зичу найшвидшої Перемоги над ворогом, миру в Україні, міцного здоров’я кожному на сумлінну працю задля людей і відродження держави!»
Комунальне некомерційне підриємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Новоборівської селищної ради обслуговує мешканців селища Нова Борова та 18-ти сіл Новоборівської територіальної громади. Нині, у період військового стану, медичні працівники громади працюють злагоджено і відповідально.
На сьогодні в закладі функціонують амбулаторія загальної практики сімейної медицини в смт Нова Борова та пункт тимчасового базування в с. Кропивня. Загалом тут 23 працівники, з них – 4 сімейні лікарі, які понад 25 років обслуговують населення Новоборівської ТГ.


Станом на 31 червня зареєстровано 6652 декларацій про вибір лікаря ПМСД. Згідно з деклараціями, укладено договір про медичне обслуговування з Національною службою здоров’я України, на основі якого фінансується КНП «ЦПМСД».
Велику частку фінансування заклад отримує з бюджету Новоборівської ТГ, яка постійно його підтримує.
Другого вересня 2021 року відбулося відкриття нової амбулаторії загальної практики сімейної медицини, яка побудована в рамках програми Президента України «Велике будівництво». На спорудження будівлі медичного закладу спрямували державну субвенцію та кошти з місцевого бюджету. Весь персонал ЦПМСД швидко освоїв нові робочі місця та задоволений умовами праці.
Нещодавно селищна рада призначила тимчасово виконуючим обов’язки директора КНП «ЦПМСД» Новоборівської селищної ради Василя Хлопицького.
Комунальний неприбутковий заклад охорони здоров’я «Іршанський центр первинної медико-санітарної допомоги» очолює Олександр Набока. Заклад має у своєму складі амбулаторію загальної практики сімейної медицини (тут є денний стаціонар на 15 ліжок) в селищі Іршанськ і фельдшерські пункти в старостинських округах громади у селах: Мелені, Шершні, Старики, Добринь. Загалом у закладі працюють п’ять лікарів, з яких три є сімейними, один педіатр і один терапевт. Укладено 7200 декларацій про вибір лікаря ЦПМСД.


Від початку повномасштабного вторгнення російських окупантів медичні працівники іршанського закладу продовжили свою роботу на місцях і почали надавати необхідні послуги внутрішньо переміщеним особам, що прибули в громаду. Зокрема за період з 24 лютого до 14 червня на прийомі побували 46 вимушених переселенців, із них 15 – діти. Загалом відвідувань хворими за вказаний період було 5696, із них – 1185 дітей. Проліковано на денному стаціонарі 302 пацієнти. Фізіотерапевтичні процедури отримали 150 хворих. Зроблено різні дослідження для 660-ти людей. Продовжується робота з попередження захворювань на Covid-19, зроблено 600 щеплень.
Як бачимо, працівники первинної ланки медицини завжди на посту, сумлінно виконують свій професійний і громадянський обов’язок у ці надскладні для держави часи.
Щиро вітаємо усіх медичних працівників із професійним святом, зичимо сили, витривалості, натхнення на кожен день! Хай якнайшвидше настане ранок Перемоги, буде мирне небо над головами й для кожного прийдуть радісні, спокійні робочі й сімейні будні! Здоров’я, миру і добра усім!
Підготувала за інформацією медичних закладів

Прокрутити вгору