Поетеса Наталія Чісліна презентувала
у Хорошеві нову збірку «Кава без цукру»

Ця презентація, що відбулася 13 лютого, є частиною спеціального творчо-благодійного проєкту поетеси – мандрівна «Літературна кав’ярня», – який вона створила у цей складний воєнний час для морально-психологічної підтримки земляків, долучення їх до мистецтва. А також, реалізуючи власні поетичні збірки, вона збирає кошти на підтримку ЗСУ.
Представила аудиторії мисткиню Ірина Сівінська і продекламувала поезію із її нової збірки:


Моя любов, наче горнятко кави:
Солодка й трішечки гірка…
Ми в ній з тобою вчора заблукали,
Вона моя! Вона одна така!
Моя любов із ароматом кави:
Хвилююча, гаряча і п’янка.
Любов моя із поглядом ласкавим –
Наче весна! Нова моя весна!


Пані Наталія коротко розповіла про себе: народилася на Ружинщині, з дитинства була привчена до праці, любила творчість, літературу, перший вірш написала у 8 років. Здобула філологічну освіту в Житомирському університеті ім. Івана Франка. А вже у зрілому віці все-таки досягла своєї юнацької мети і здобула чергову вищу освіту і фах режисерки. Певний час працювала в галузі культури, трудилася в сфері місцевого самоврядування. Активна в громадському і культурному житті. У буремні часи Майдану була поруч із тими, хто виборював європейське майбутнє для України. І зараз пані Наталя і словом, і ділом – разом зі своїм народом, із земляками працює на Перемогу. Наталія Чісліна уже видала три свої збірки «Намалюю сонце для тебе» (2014 р.), «Віршами я сміюсь і плачу» (2016 р.) і вже згадану книгу «Кава без цукру» (2021 р.).


У межах власного проєкту «Літературна кав’ярня» вона вже побувала з презентацією своєї нової книги у понад десяти територіальних громадах області. Цим поетка несе людям тепло, затишок, відраду для душі, а також патріотичний настрій, наснагу для життя і боротьби.
Впевнена у собі жінка виразно й артистично, під спеціально підібраний музичний супровід читала свої вірші у малому залі Хорошівського будинку культури для жителів селища, працівників культури, любителів художнього слова. Звучала філософська, патріотична, любовна лірика.


Достигають жита… без тебе,
Сходить сонце без тебе знов,
По один бік – село зелене,
А по інший – рікою кров.
Розцвітає весна… без тебе,
Знов буяють сади в цвіту.
Важкі краплі дощу із неба
На могильну лягають плиту.
І вже більше ти не побачиш,
Як довкола цвіте краса…
Видно, хлопче, ти був найкращий,
А найкращих беруть небеса…


У передмові до книги «Кава без цукру» наша землячка із Житомира, лауреатка премії імені Івана Огієнка Марія Масловська так написала про творчість Наталії Чісліної: «Поезія Наталії – це згусток емоцій, сподівань, надій молодої жінки на щастя, кохання, щасливу сім’ю. Для поетки любов – це крила, що допомагають летіти, це струна, що бринить ніжною і чутливою мелодією, це Всесвіт, що є неповторним і магічно-чудовим». Погоджуємося із пані Марією. Але на зустрічі з поетесою ми зрозуміли, що для неї любов – це і Батьківщина, і люди, і свобода, і щасливе майбутнє народу, який нині у кривавій борні виборює право на вільне життя.


Зустріч була інтерактивною, як було заявлено. Читала поезії не лише авторка, а й слухачі із залу. І це було несподівано й цікаво. Прекрасним доповненням і обрамленням до поезії стали музичні композиції на саксофоні у виконанні Олександра Райковського.
А родзинкою зустрічі став майстер-клас від авторки «Малюнок кавою». Пані Наталя поділилася секретом малювання розчинною кавою. Багато хто із учасників та учасниць зустрічі спробували і створили прекрасні малюнки.


Директор будинку культури Віталій Райковський подякував Наталії Чісліній за гарний змістовний захід і вручив букет троянд. Начальник відділу культури Олег Шишук теж висловив подяку гості за прекрасну поезію та неординарний захід.
Чимало присутніх придбали собі збірочки «Кави без цукру» з автографом поетки.
Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору