Про оперативну ситуацію в Хорошівській громаді – з перших вуст

Кілька днів з різних причин Хорошівський селищний голова Володимир Столярчук не інформував населення громади про оперативну ситуацію. В редакцію надходили дзвінки й письмові запитання щодо того, чому немає інформування. Усі вже звикли, що очільник громади розповідає, що сталося за минулу добу, які плани, що зроблено, в чому є потреба. І він своїм оптимізмом заспокоює і людям передає цей спокій та впевненість у нашій Перемозі.

Сьогодні зранку ми вже в кабінеті селищного голови. Ніч була дуже тривожною. Майже усі жителі громади перебувають у, м’яко кажучи, збудженому й тривожному стані, тому що упродовж ночі чули недалекі й дуже сильні вибухи. У тих селах, що поблизу Коростенського району, в багатьох будинках повилітали шибки. Відчули потужні вибухи й жителі Новоборівської та Іршанської територіальних громад. На їхній території теж є будинки, де повилітали шибки.

Стосовно загальної обстановки Володимир Столярчук сказав, що люди дивляться телевізор, слухають радіо, і там із центральних каналів можна дізнатися офіційну інформацію про все, що відбувається. Він висловив щиру вдячність нашим Збройним силам, які тримають рубежі, зупинили ворога й нас захищають.

Щодо вибухів, які так усіх налякали, голова проінформував, що ворог обстріляв військові склади в районі Коростеня. Сталося загорання і почали вибухати боєприпаси. Він застеріг тих жителів, хто, можливо, збирався їхати в напрямку Коростеня, Овруча, щоб вони цього не робили. Там небезпечно. Хоча траса проїзна. Тому кожен має добре подумати, чи їхати в тому напрямку найближчим часом.

Далі – пряма мова щодо пожеж та можливого радіоактивного забруднення території:

  • Увечері видно зарево в напрямку Коростишева. Це горить ліс після обстрілів Макарова. А стосовно питань щодо радіоактивного забруднення нашої території – ми домовилися з лабораторним центром, що будуть проводитись заміри і показники можна буде побачити на сайті газети «Прапор» Zvisno.news. Ви зможете щодня зайти й подивитись.

Як лікар, раджу всім споживати йодовмісні продукти. Найкраще серед наших продуктів – волоські (грецькі) горіхи.

Переконаний, що панікувати з цього приводу не треба, – сказав Володимир Володимирович.

Далі селищний голова нагадав усім, хто залишився без роботи й доходів у військовий період, що в «Дії» ще до 31 березня можна оформити допомогу в рамках Програми «єПідтримка» в сумі 6500 гривень.

Щодо прийому й допомоги біженцям, які зараз перебувають на територіях нашої громади, Володимир Столярчук сказав таке:

  • У нас 520 біженців, з яких 191 дитина. Наші фахівці з соціальних служб працюють щоденно без вихідних. До них можна завжди звернутися. У нашій громаді за підтримки небайдужих людей сформовано запас продуктів, одягу, ковдр, подушок, матраців, засобів гігієни та іншого. Тому прошу усіх переселенців звертатися – надамо допомогу.

Усіх біженців реєструє наш ЦНАП. Є державна підтримка цієї категорії громадян. Кожному з них  буде видаватися 2 тисячі гривень, а на дитину – 3 тисячі гривень допомоги щомісячно плюс ще місяць після воєнного стану. Особливу увагу приділяємо сім’ям із дітьми. Усім, чим зможемо, – допомагаємо, – наголосив Володимир Столярчук.

Голова громади висловив вдячність представникам релігійних конфесій, підприємцям. Зокрема він назвав Валентина Недзельського та Василя Сівінського, які багато допомагають громаді у ці складні часи.

І ще раз Володимир Володимирович звернувся до військової обстановки навколо нашої громади та й в Україні загалом:

  • Упродовж останнього тижня у нас було більш-менш тихо, і ми трохи розслабилися. Зараз ворог підвіз іще боєприпасів, і впродовж 26 березня було серйозне підвищення бомбардувань та ракетних ударів. Щодо того, що горять склади – прошу не панікувати. Вони ще будуть певний час горіть. Мусимо це пережити.

Вчора там ще наші ПВО збили ракету над територією громади. Прошу всіх, хто знайде чи побачить якісь уламки, або щось підозріле, – не наближайтеся до цих об’єктів і, тим більше, не торкайтеся їх. Це небезпечно! Треба зразу повідомити поліцію, або військових.

Прошу всіх зберігати спокій. Все буде добре! Все буде Україна! Слава Україні! – традиційно завершив своє відеозвернення Хорошівський селищний голова.

А ми просимо наших земляків бути обачними, розумними, намагатися зберегти себе, своє здоров’я, життя і здоров’я власної родини. Дякуємо всім за небайдужість, за службу на блокпостах, виготовлення маскувальних сіток, дякуємо роті охорони, яка нас захищає, дякуємо тим, хто готує захисникам обіди – всім, хто працює на Перемогу. Так, важко, тривожно, боляче. Але ми виборюємо власну Свободу і Незалежність. Тримаймося! Хай усіх береже Господь! Україна – понад усе!

Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору