Роботи художника Павла Гусєва – зброя у боротьбі з ворогом

Його роботи змістовні, емоційні, глибокі. Вони завжди є актуальними і відображають як певні зовнішні події, явища, образи, так і внутрішній стан митця та його ставлення до зображуваного.

Павло Гусєв – наш талановитий земляк, самобутній художник, щирий патріот Батьківщини. Він завжди реагує своїми творами на ті події, що відбуваються в Україні. (Певна інформація про це є в нашій попередній публікації «Горить Україна» https://zvisno.news/novyny/aktualne/goryt-ukrayina/). А нині він особливо гостро і боляче переживає те, що наша держава зараз у боях і дорогою ціною захищає свою Волю і Незалежність, бореться за територіальну цілісність та відстоює європейські стандарти життя і саму Європу перед ордою диких орків. Ось як він про це розмірковує:

  • Війна – найстрашніше явище, яке впливає на свідомість кожного українця, кожної людини! І митці – не виключення! Ба більше – жорстока реальність війни безжально врізається у світосприйняття художника, тим самим загартовуючи свідомість безтурботної, здавалося б до цього, людини, трансформуючи бачення навколишньої дійсності до жахливих реалій буття. Одна справа дізнаватись про війни із художніх та документальних творів, а зовсім інша – жити в мирній країні, яку намагається знищити кровожерливий загарбник, коли буквально руйнуються цілі міста, людські долі, відбираються життя невинних дітей! Коли спостерігаєш все це наживо – душа болить і розривається не тільки через тривогу за безпеку рідних і близьких, а й за кожного українця! Та, водночас, коли любиш Україну-неньку змалечку, шануєш мову, культуру, всі національні традиції, і, не дивлячись на всі внутрішні чвари за 30 років Незалежності та багатовікові міжусобиці минулих поколінь, стаєш свідком і частиною неймовірної згуртованості і злагоди Великого Народу «… від Сяну до Дону …» в скрутний час, – із найпотаємніших глибин душі виривається назовні небачена раніше гордість за весь Український Народ: цивільних громадян, ЗСУ і навіть політиків … А також, звісно, лютий ворог, таким чином, «сам на себя навлёк беду», ненависть і гнів уже не тільки українців, а й переважної частини планети! – каже Павло Володимирович.

Під час війни, як правило, серед перших реагують на ці тяжкі події митці. «Музи не мовчать», – вони підтверджують цю відому фразу. Що з цього приводу скажете Ви, пане Павле?

  • Ворожі пропагандисти диктують тезу: «Культура, спорт, наука, религия – вне политики!». Але вони ніяк не збагнуть споконвічну істину: саме ці сфери цивілізації і є рушійними в політиці! Війна в Україні вже давно стала геополітикою! Аполітизм – абсурд. Як би декому цього не хотілось визнавати.
  •  

Ми бачимо, що й Ваша творчість завжди активно відгукується на ті події, що відбуваються в Україні. Це й важливі історичні моменти, це й портрети видатних постатей нашої держави, це й роботи, які відображають події і зміст Революції Гідності, окупації ерефією Криму та частини Донбасу. Ось і після нахабного повномасштабного вторгнення росії на територію нашої держави Ви створили вже кілька робіт на тему нинішнього протистояння ворогу. Ваші роботи – емоційні, правдиві, глибокі.

  • Мистецтво – не лише відображення прекрасного й високого, рукотворна й інтелектуальна філософія буття, це також – повчальна демонстрація ганебних сторінок історії. Художник пропускає крізь себе будову кожного пелюстка квітки, яку малює з натури чи з пам’яті, кожну свою фантазію, яка вирує безмежною уявою; так само майстер бере до серця близько все трагічне й героїчне сьогодення!

Художники, поети, письменники, музиканти – це оголений нерв нації. Вони, як правило, найбільш гостро й близько до серця сприймають події, що відбуваються навколо, особливо війну. Як Вам вдається справлятися з таким емоційним навантаженням, триматися мужньо й оптимістично?

  • Я щиро вірю у незламний дух народу і Перемогу України над злом! Ось уже понад місяць увесь наш народ та наші закордонні союзники докладає максимум зусиль для творення нової епохи миру й здорового глузду, для торжества любові й добра! І мене кожен прийдешній день надихає на творення чогось особливого. Я маю велике бажання долучитись до новітньої історії України, Вільної серед Вільних! Слава Україні!
  •  

Дякуємо, Павле Володимировичу, за Ваш патріотизм, за творчість, яка надихає і допомагає пережити ці важкі часи. Сподіваємося, що зовсім скоро Ви напишете картини про нашу Перемогу над ворогами, про відновлення і розквіт нашої коханої України!

Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору