Пророк українського народу не лише надихає, але й мобілізує

Непересічна подія відбулася нещодавно в Іршанській публічній бібліотеці. У невимушеній, доброзичливій, теплій атмосфері кандидатка філософських наук Тамара Андрійчук презентувала землякам-іршанцям свою лекцію «Тарас Шевченко надихає та мобілізує».
Презентація творчості та життєвого шляху пройшла, як кажуть, на одному диханні. Лекція складалась із трьох блоків.
Перший. Значення творчості Шевченка для української ідентичності. Чому і донині наші вороги стріляють у його зображення та руйнують їх. Другий. З’ясовували, як творчість поета надихає художників, композиторів, скульпторів, кінорежисерів.
Третій блок. Шевченко мобілізує!

Слухачка Олена вважає, що студентам Тамари Володимирівни пощастило: «Лекція була ненав’язливою, пізнавальною, захоплюючою та надзвичайно цікавою! Я змогла подивилася на Тараса Шевченка під іншим кутом зору».

Наталія Андрійчук, волонтерка, сказала, що пані Тамарі вдалося захопити аудиторію і донести глибокий сенс любові до України, українського слова. «Вона – неймовірний лектор. Дякуємо Тамарі Володимирівні, що перенесли нас і занурили в життя Тараса».
Із вдячними словами до землячки звернулися заступниця селищного голови Галина Ширченко, спеціаліст І категорії відділу освіти, культури, спорту, молодіжної політики та охорони здоров’я Іршанської селищної ради Володимир Кайдалов, краєзнавці Микола Ходаківський та Олександр Голяченко.

Тамара Володимирівна поділилася враженнями про зустріч в Іршанську: «Дуже добре, що на лекцію прийшли без усякого примусу ті, хто дійсно хотів віддати шану нашому Тарасу. Тому й була зацікавленість та щирість. Це мене надихало. Особливо було щемно, коли слухачі підспівували пісні на вірші Шевченка».
Лекторка вдячна працівникам бібліотеки за гарну організацізацію зустрічі, а Андрію Крупіну – за технічну допомогу в демонстрації відеоряду презентації.
Зазначимо, що не лише за лекцію-презентацію іршанці мають дякувати пані науковиці, але й за її принципову українську позицію під час переходу нашої православної громади та храму у лоно Православної Церкви України. Її виступи на установчих зборах жителів Іршанська були не лише історично обґрунтованими, але й зрозумілими та переконливими.
Олександр Голяченко

Прокрутити вгору