Різноманітні захоплення допомагають людям розкритися і побороти депресію у воєнний час

Громадське об’єднання «Джерело» при Хорошівському будинку культури, до складу якого входять учасники ветеранського хору, нещодавно зустрілися в черговий раз усім колективом. Просто поспілкуватися, побачити один одного. Тему для обговорення обрали цього разу таку: «Життєве кредо і улюблене захоплення».

На запрошення керівниці об’єднання Марії Жеревко до нас завітала Ніла Миколаївна Кравчук, якій нещодавно виповнилось 93 роки. Колишня працівниця Райспоживспілки, працювала до 82-х років. Незважаючи на поважний вік, у ній відчувається велика сила духу, оптимізм, любов до життя. В минулому пані Ніла була активною учасницею художньої самодіяльності – танцюристка, співачка, акторка. На цій зустрічі вона з молодечим вогником у погляді читала вірші, байки. Дивувала усіх присутніх своїми вишитими картинами і килимами. Жінка й зараз вишиває, працює на грядках, сама собі дає раду в усіх питаннях. Її оптимізм і позитив заставляє усіх оточуючих забувати про негаразди й посміхатися.

All-focus

Ніла Миколаївна пережила лихоліття Другої світової війни і тяжко переживає те, що й нині в Україні війна і російські окупанти нищать людей і все на своєму шляху. Та попри все вона сильна духом і вірить у Перемогу.

Така зустріч розкрила багато цікавого у кожному й кожній з учасників. Наприклад, Олександр Савич із Рижан із п’яти років захоплювався столярством. Ще геть малим зробив віконну раму. З тих пір це заняття стало його професією. Він співає в церкві, на концертах, бо йому Бог дав гарний голос.

Марія Опанасюк, окрім того, що відмінна співачка, полюбляє з дитинства кермо. Не важливо, чи це легковий, чи вантажний автомобіль, чи мотоцикл – усе їй до снаги. Окрім цього освоїла будівельні роботи, хоч за освітою – медична сестра.

All-focus

Не уявляє себе без керма і Володимир Забродський. За кермом завжди наспівував собі пісні, бо Господь наділив його чудовим баритоном. Гарно грає на баяні. Любить і співати, і танцювати, і це в нього виходить чудово.

Тамара Дмитрівна Пакіна теж уже має поважний вік, проте активна і жвава. Вона має лідерські якості, є відмінною організаторкою, старостою хору «Джерело».

Марія Адамівна Яковлєва експертка з приготування пиріжків, інших кулінарних шедеврів. Співає з дитинства.

Ольга і Франц Папроцькі – таланти від Бога, відмінні танцюристи, артисти. Без них не проходить жоден культурний захід у громаді.

Ольга Стельмащук, Люмила Ткачук, Марія Ткачук, Надія Михаленко, Світлана Ткачук захоплюються народною творчістю, рукоділлям з дитинства, мають цілі колекції виробів. Станіслав Райковський захоплюється бджолярством. Його творчість – спів і гра на гармошці.

Петро Ющенко захоплюється спортом, очолює спортивну громадську організацію, є суддею з кількох видів спорту. Але й прекрасний співак і музикант, учасник хору і духового оркестру.

Валентина Олійник – вчителька української мови і прекрасна талановита співачка.

Українська пісня для учасників «Джерела» – це втілення любові до України, підтримка патріотичних почуттів і віри в Перемогу і щасливе майбутнє.

Цих людей згуртувала Марія Жеревко. Талановита працівниця культури, майстриня української вишиванки, чудова організаторка. Марія Борисівна вишукує старовинні пісні, відтворює їх у творчих колективах «Хорошки», «Гуляночка», «Джерело» за музичного супроводу Валентина Демещука.

Я рада поділитися враженням від зустрічі з людьми, від яких я в захваті. Я теж поділилася своїм захопленням. Все життя я співаю пісні. Із них я зібрала збірку переспіваних серцем пісень, віршів, у яку вплела частинку душі й любові до України, дорогих людей. Захоплююсь рукоділлям: вишиванням хрестиком, бісером, в’язанням гачком, шпицями. Працюю з природнім матеріалом для створення виробів. Люблю доглядати квіти, городину. Знаходжу відраду в громадській роботі.

Переконана, що ця зустріч надихнула усіх присутніх позитивом і додала кольорів і фарб у цю мить життя.

А далі…. Віримо в Перемогу!

Петрунеля Горбачевська, учасниця хору «Джерело»

Прокрутити вгору