«Щасливий той, хто щасливий у себе вдома»

Таку назву має проєкт, який нещодавно здобув перемогу в конкурсі на грант Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) за фінансової підтримки Посольства Великої Британії.


Основною ланкою суспільства є сім’я. В умовах соціальної економічної кризи саме родина для людини має стати притулком, захистом від зовнішніх стресів, саме в сім’ї люди знаходять підтримку й опору в житті.
Однак ситуація, як свідчать опитування, на жаль, у багатьох випадках є іншою. Найбільша кількість конфліктів виникає саме в сім’ї: між чоловіком і дружиною, батьками і дітьми. Насильство в сім’ї – це війна, яка йде на маленькому полігоні: будинок, квартира. Це може тривати роками. Тому є вислів, що з хати не виносять сміття. Це стереотип, який треба подолати. Постраждалі від насильства та їхні родини мають емоційні наслідки від пережитого. Діти, які виховуються в таких родинах, вважають, що таке життя є нормою. А потім у власній сім’ї можуть так само вчиняти. Діти, які є свідками домашнього насильства, можуть бути замкнені, не товаристські, погано начатися, емоційно подавлені.
Проєкт передбачає системну роботу, починаючи з виховання в дитячому садочку, роботу як з дітьми, так і з батьками, а потім продовжуючи в школах, і т.д.
Згідно з проєктом, будуть проведені тренінги, збори, фестивалі, конкурси, навчання, диспути та інші активності.
Проєкт «Щасливий той, хто щасливий у себе вдома» стартує з початком Акції «16 днів проти насильства» (із 25 листопада по 10 грудня) та буде продовжуватися до середини березня 2023року.
Партнерами проєкту є управління соціального захисту населення Хорошівської селищної ради, служба у справах дітей, поліція, відділ культури, бібліотеки, клуби, відділ освіти, заклади освіти громади, Хорошівське бюро правової допомоги, редакція газети «Прапор», мобільна бригада з соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, внутрішньо переміщеним особам.
Уже проведено засідання координаційної ради; усі партнери ознайомлені з проєктом, обговорили план дій, розподілили обов’язки. Працюємо.
Валентина Онофріюк,
керівниця проєкту

Прокрутити вгору