Скільки людей у Хорошівській ТГ померли від коронавірусу та чи готова лікарня до нової хвилі

Хорошівська лікарня в умовах епідемії коронавірусу перебувала в епіцентрі боротьби з цією небезпечною інфекційною хворобою. Вона була включена в перелік медичних закладів, які надавали стаціонарну допомогу хворим на коронавірусну інфекцію.

У нашій лікарні на стаціонарі перебувало 562 хворих на коронавірус з усього колишнього Хорошівського району. Із них лікувалися у відділенні анестезії, та інтенсивної терапії 108 пацієнтів, по Хорошівській громаді – 51. Усього по району хворіло 1801 людей, одужало – 1739. По громаді відповідно – 907 та 887. На жаль, померло 38 людей, із Хорошівської громади – 20.

Станом на сьогодні активних хворих у нас 24, по Хорошівській громаді – 13.

За прогнозами фахівців Центру громадського здоров’я, нової хвилі пандемії на Україні варто чекати вже восени.

Форпост у боротьбі за життя хворих на «корону»- наша лікарня

Спілкуємося з головною лікаркою Комунального некомерційного підприємства «Хорошівська лікарня» Хорошівської селищної ради Нелею Багінською:

– Минулого року усе людство стикнулося із глобальним викликом – пандемією коронавірусної хвороби. Такого ніхто не очікував і не був готовий. Усе суспільство долучилось до вирішення глобальної проблеми. В першу чергу складність ситуації лягла на плечі медичних працівників.

За минулий рік, із перших днів оголошення пандемії, працівники лікарні готувалися до прийняття викликів сьогодення. Із вересня минулого року при поширенні кількості випадків захворювання на COVID-19 лікарня була внесена в перелік закладів, які надають допомогу хворим. Ми розгорнули 50 стаціонарних ліжок для лікування хворих, до всіх підвели кисень. До цього числа входять 6 ліжок відділення анестезіології та інтенсивної терапії. У закладі є 6 апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ). Закупили новий сучасний апарат ШВЛ високого класу. Маємо 21 кисневий концентратор, один із яких високопотужний, встановлений у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії й забезпечує апарат ШВЛ стовідсотковим киснем. Докупили кисневі балони, щоб забезпечити безперебійну доставку кисню. Модернізували кисневу станцію, киснепроводи. Забезпечили альтернативне безперебійне подання електроенергії в лікарню.

Ми придбали в лабораторію апарат ІФА (імуно-ферментного аналізу), що забезпечує виявлення антитіл у кові до коронавірусної інфекції. Маємо монітори пацієнта і пульсоксиметри. У нас працює мобільна бригада, що забезпечує ПРЛ-теслування.

Тобто, на сьогодні є достатня матеріально-технічна база для боротьби з викликами коронавірусної епідемії.

Усі наші медичні працівники усвідомлювали, на які ризики наражаються самі й наражають свої сім’ї. Проте ніхто не сказав «ні», ніхто не відмовився працювати з «ковідними» хворими. Для лікарів минулий рік був особливо важким ще й тому, що жодна країна в світі не визначилася остаточно з протоколом і правильністю лікування цієї хвороби. Навіть в Україні за цей час змінювалися чотири чи п’ять наказів і протоколів про надання допомоги хворим на коронавірусну хворобу. Тому лікування кожного хворого проходило індивідуально. Усіх оглядали, консультувалися з багатьма лікарями і приймали колегіальні висновки щодо надання якнайкращої допомоги кожному конкретному хворому.

Найкращий захист на сьогодні – щеплення

Про прогноз щодо динаміки зростання захворюваності на коронавірусну інфекцію ми поспілкувалися з лікарем-інфекціоністом, головним лікарем Центру надання первинної медико-санітарної допомоги Хорошівської ТГ Павлом Стецюком:

  • На початку літа значно зменшилась кількість виявлених випадків COVID-19. Зараз активно проводиться вакцинація населення проти COVID-19. В тому числі й у нашій громаді. Зараз щеплюємо усіх охочих віком від 18 років. Я глибоко переконаний, що вакцинація – це найдієвіший профілактичний засіб захисту від важкого перебігуковіду, тому ми очікуємо, що вакциновані перенесуть хворобу набагато легше і з меншою кількістю ускладнень.

Вироблення колективного імунітету знизить інтенсивність циркуляції коронавірусу, а вакцинація, до того ж, знизить ризики важкого перебігу хвороби.

За прогнозами фахівців Центру громадського здоров’я, нової хвилі пандемії на Україні варто чекати вже восени.

На сьогодні по Хорошівській громаді провакциновано 950 людей. Із них близько 200 уже отримали подвійну дозу вакцини. Залишаються важливими санітарно-протиепідемічними заходами масковий режим та дистанція. Треба їх дотримуватися, вони дієві. Ми знаємо, що насувається новий штам коронавірусу «Дельта». Як він себе поведе – ніхто точно не знає. Але є надія, підкріплена думками науковців, що вакцинація все-таки дозволить знизити рівень наступної передбачуваної захворюваності.

У Хорошівському пункті щеплення у приміщенні Центру первинної медико-саніторної допомоги (колишня поліклініка) зараз є вакцини CoronaVac та Moderna. Запрошуємо всіх провакцинуватися.

 

«Ковідна» історія родини Левченків із Хорошева

Абсолютно кожен житель мав великий ризик, особливо в пікові періоди епідемії, захворіти на коронавірус. Не обійшла, на жаль, ця хвороба і родину Левченків із Хорошева. Спочатку захворіла дружина, пані Світлана. У неї з’явилися ознаки захворювання у кінці квітня цього року. Спочатку вона звернулася до сімейного лікаря, який приписав лікування і пропонував лягти на стаціонар. Проте хвора трохи зволікала, сподівалася, що зможе вилікуватися амбулаторно. Серйозніші проблеми з’явилися, коли захворів чоловік Леонід. У нього одразу була дуже висока температура і погане самопочуття, тому його поклали на лікування в інфекційне відділення.

  • Невдовзі після чоловіка потрапила до того ж відділення і я, тому що стан здоров’я й самопочуття різко погіршилися – розповідає пані Світлана. – Лежали в одному відділенні. Хоча я почувалася погано, проте могла вставати, обходилася без кисневої маски. А от чоловіку ставало дедалі гірше. Через деякий час його перевели в реанімацію. Ми з дітьми дуже хвилювалися за його здоров’я. Нам обом уже за 60. Ми в зоні ризику. Я лежала в одній палаті із жінкою з Грушок, у якої була подібна ситуація. Чоловік її теж захворів на коронавірус і перебував у реанімації. Якось вона йому зателефонувала, а він не підняв слухавку… Її найгірші тривоги стали реальністю. Він помер. Вона, окрім хвороби перенесла ще й величезний стрес, тяжку втрату. А я теж весь час перебувала у стані високої тривоги, у першу чергу за чоловіка. І коли Льоня не брав слухавку з якоїсь причини, то це було дуже-дуже страшно.

Проте, дякувати Богу, професійні дії наших лікарів і всіх медичних працівників та наше бажання жити перемогли. Ми з чоловіком дуже вдячні лікарю Павлу Стецюку, працівникам інфекційного відділення, а також лікарям Валентині Вознюк, Олені Ігнатенко й усім медичним працівникам відділення анестезії та інтенсивної терапії за їхню самовіддану працю, професіоналізм та любов до пацієнтів. Вони буквально виривають людей із лабет смерті, – сказала Світлана Павлівна.

Як бачимо, епідемія коронавірусу внесла серйозні корективи у наше життя загалом, і особливо в мобілізацію сил і можливостей медицини. Наша медична галузь на сьогодні продемонструвала високий рівень стійкості у протистоянні надскладним викликам пандемії. Проте кожен і кожна з нас має винести відповідні уроки з цього досвіду: здоров’я потрібно берегти, треба дотримуватись санітарно-епідемічних правил у повсякденному житті й необхідно зробити щеплення, аби збільшити шанси на перемогу над цією підступною й агресивною хворобою.

Підготувала Надія Панченко

Прокрутити вгору