Спогади ветерана.
Мрія про відродження слави «Спартака»

У 1950-60-ті роки минулого століття в нашому селищі, тоді Володарську-Волинському, була заснована геологорозвідувальна «Експедиція-116». Потім вона була реорганізована на підприємство «Рудник «Волинський», на яке для ведення робіт запрошували молодих спеціалістів із інших міст країни.


І ось ця молодь разом із місцевими ентузіастами створила футбольну команду «Спартак». Тренером і капітаном команди обрали Валентина Котвицького, який вдало розставив усіх гравців на футбольному полі.


Воротарями були Віктор Консевич, Олександр Шнайдер, Володимир Мацюк.
Захисниками – капітан команди Валентин Котвицький, Григорій Воронін, Анатолій Ананченко, Констянтин Сидоренко, Микола Поліщук, Василь Якубенко, Анатолій Сапожник, Володимир Погорєлов, Анатолій Ігнатенко, Володимир Закіров, Михайло Ігнатенко.
Півзахисники – Микола Ренкас, Сергій Козаченко, Володимир Артєм’єв, Василь Ігнатенко, Олександр Мацюк, Валентин Молчанков.


Нападники – Григорій Мацюк, Микола Сокирко, Іван Мельник. В’ячеслав Ціханов, Валерій Богданов.
Для повноцінного функціонування команди наказом по підприємству був призначений інструктором зі спорту Володимир Лукомський, який сумлінно і відповідально справлявся зі своїми обов’язками: придбання футбольної форми, м’ячів, перевезення спортсменів і таке інше.
Мешканці колишнього райцентру дуже добре пам’ятають про успіхи футбольної команди «Спартак». Жителі завжди відвідували домашні матчі й тепло підтримували футболістів. Наші спартаківці майже завжди були переможцями у розіграшах кубків району та в різних турнірах.
Беручи участь у першості Житомирської області серед колективів добровільного спортивного товариства «Спартак», наші хлопці стали переможцями і завоювали право захищати область у першості України серед ДСТ «Спартак» у місті Харкові.


І поїздка була досить вдалою: володарські футболісти посіли третє місце, за що їм було присвоєно перший спортивний розряд із футболу. А директор «Рудника «Волинського» Олексій Іванович Салманін відзначив усіх гравців грошовою премією. Він сам любив спорт і завжди підтримував спартаківців. Олексій Іванович традиційно був присутній на всіх матчах у селищі, і футболісти знали, що необхідно обов’язково вибороти першість, бо присутній «спонсор». Він виділяв 25 карбованців за перемогу, а тоді це були непогані кошти.


Далі команда не раз була учасницею першості Житомирської області серед колективів фізкультури. Проте минав час, футболісти старіли. До складу команди почали залучати молодих, перспективних гравців. Це були Іван Кузьмінський, Петро Ющенко, Володимир Гаврилюк, Володимир Бондарчук, Віктор Чуркін, Микола Ігнатенко, Володимир Казанков, Броніслав Боровський, Валерій Семенчук. Спочатку не все добре виходило. Були й поразки, поки команда згуртувалась. Але поступово в результаті наполегливих тренувань пішла шляхом до успіху.

Фото з газети «Прапор» від 28.04.1983


Взагалі команда «Спартак» внесла вагомий внесок у популярність футболу в нашому райцентрі. Спостерігаючи за ходом розвитку футболу тепер, висновки можу зробити не дуже втішні. Працює в Хорошівській дитячо-юнацькій спортивній школі відділення футболу. Тут діти та підлітки мають певний успіх у районних та обласних змаганнях. А ось дорослої футбольної команди у громаді немає. Перспективні гравці, випускники ДЮСШ, їздять по інших командах району та області, захищаючи їхню честь.


Якось було чути, що створено ФК «Хорошів», проте про його діяльність швидко всі забули. У розіграшах кубків першості району та області хорошівці, на жаль, не беруть участі, і чогось про це немає ніякої мови на усіх рівнях спортивних організацій. А дуже би хотілося, щоб такий прекрасний командний вид спорту, як футбол, у нас розвивався. І добре було б, щоб створилась команда, яка поверне славу колишнього «Спартака».
Володимир Артєм’єв, ветеран ФК «Спартак»

Прокрутити вгору