Туристично-екскурсійна сфера Хорошівської громади сьогодні та завтра

У часи війни вся увага, сили, ресурси прикуті до фронтів війни. Проте людині властиво завжди сподіватися на краще й дивитися в майбутнє. Це ж стосується й краєзнавства і туризму Хорошівської громади. Що ж зроблено і що буде зроблено, коли Україна переможе?
По-перше, активності у завершальному етапі перейменування годонімів Хорошева. Перший етап відбувся у 2015 році, а другий завершився 16 червня 2022 року рішенням Хорошівської ради №871. Остаточно зникли останні російські маркери у назвах наших вулиць, а в нових назвах враховані історія та сучасність Хорошева. Своїм досягненням вбачаю закріплення назви колишнього села Малі Горошки у назві вулиці, яка фактично і є частиною цього колишнього села. Тепер люди ходитимуть по вулицях і звучатимуть назви: Європейська, Топазна, Монастирська, Замкова, 95-ї бригади, Пилипа Слободенюка і так далі. Тепер не буде незручно перед гостями і туристами, які відвідують Хорошів.

Пригадую екскурсію у нашому парку, де поляк поцікавився, чому вулиця, яка прилягає до парку, має назву Суворова, адже «він каратель, який утопив Варшаву у крові». І коли відбувались громадські слухання, я запропонував назву Замкова і задоволений, що учасники слухань, а згодом і депутати підтримали цей та інші мої варіанти назв.
Звірства, варварські бомбардування Росії поставили крапку в існуванні пам’ятника Кутузову й прізвища цього російського генерала у назвах вулиці й парку.
22 липня 2022 року пам’ятник Кутузову був акуратно демонтований, а на його місце на колоні з лабрадориту планується поставити (як варіант) кристали різнокольорового кварцу. Ця подія спричинила і наступну: перейменування парку імені Кутузова. Тішусь, що прозиції краєзнавців, мої та Людмили Горковчук, врахували під час обговорення на засіданні постійних депутатських комісій і головуючий Сергій Засімчук, і депутати та підтримали їх.
Із 11 серпня 2022 року, відповідно до рішення № 972 Хорошівської селищної ради, тепер ця пам’ятка садово-паркового мистецтва та археології називається Парк «Горошківське замчище». Назва є історично інформативною для гостей і туристів Хорошева, адже вони зрозуміють, як колись називалося це містечко, і що парк розташований на залишках замку: на бастіонах, «кавальєрах», «горжах», куртинах, які добре збереглися у східній його частині. Цікаво, що цей замок був різновидом європейських фортифікаційних споруд бастіонного типу ХVI – XVIII століття – Fortalitia stellaris.
27 вересня цього року управління культури і туризму Житомирської ОДА проводило семінар, на яких громади представляли свої регіональні гастрономічні цікавинки, що в подальшому обов’язково поліпшить внутрішній і зовнішній туризм. Окрім Коростенських дерунів, тепер будуть: Андрушівські крупки, Гришківецький білий борщ, Баранівські опіканці, Лугинська мачака, Овруцький макар, Малинський малиновий борщ, Хорошівська чорна юшка… Так, тепер уже офіційно, з подачі Олега Шишука – начальника відділу культури і туризму селищної ради – наша чорна грибна юшка є закріпленою за Хорошівською громадою. Рецептуру на семінарі представляла краєзнавиця, екскурсоводка і засновниця авторського Музею поліського рушника Лідія Вербило. Вона розповіла, що для юшки брали лише старі сушені гриби, адже тільки вони давали повний смак і колір, а рибу для неї, наприклад, рижанську плотку, сушили в печі.
Варто додати, що перший фестиваль поліської юшки відбувся 24 серпня 2012 року, коли було святкування Дня селища, а одним із авторів цієї ідеї була Валентина Онофріюк – тоді селищна голова ще Володарська-Волинського.
Саме свято чорної грибної юшки доцільно, на думку Олега Шишука, варто проводити разом із святкуванням Дня Хорошева, адже певний досвід у цій справі вже є.
Щодо туристичних маршрутів, то вони розроблені. Я впевнений, що згідно із ними проводились і, я у тому впевнений, будуть проводитися історичні, геологічні, релігійні, пізнавальні й навчальні екскурсії: «Замок, замчище і парк», «Хорошів – самоцвітний скарб України», «Від Олександрополя – до Хорошева», «Шляхами благодаті». А назва другої екскурсії, на мою думку, як автора, стане туристичним слоганом Хорошева. Адже саме так і є: Хорошів – самоцвітний скарб України! І, аби в цьому переконатися, до нас приїздили і будуть приїжджати гості й туристи, які після відвідин Хорошева стануть справжніми друзями нашої громади.
Ігор Цвіра

Прокрутити вгору