У Хорошеві відбулися збори етнічних німців громади

За ініціативи голови Товариства німців Житомирщини Володимира Піньковського та за сприяння управління соціального захисту Хорошівської селищної ради 23 серпня у Хорошеві на базі кафе «Милосердя» відбулося виїзне засідання товариства «ВІДЕРГЕБУРТ», презентація «Deutsches Haus Shitomir» та збори етнічних німців місцевої територіальної громади.


На захід прибуло близько тридцяти дорослих людей різного віку і близько десяти дітей.
У залі було розміщено біля десяти інформаційних банерів про спільноту етнічних німців в Україні, історію їхнього переселення, життя колоній на території великої Волині, їхній зв’язок з історичною батьківщиною тощо. Прикметно, що кожен банер був оформлений у символічних кольорах Державного Прапора України та Федеративної Республіки Німеччини, а подія відбувалася якраз у День Державного Прапора України.


Володимир Піньковський розпочав зустріч, познайомив усіх із програмою та метою заходу і запросив до слова пастора лютерансько-євангелічної церкви із Житомира Віктора Целінка, який провів службу Божу, благословив усіх присутніх. Попередньо були роздані кожному учаснику й учасниці заходу прапорці Федеративної Республіки Німеччини, молитовники і слова духовного гімну України. Усі присутні спільно помолилися, в тому числі й за Україну, наших воїнів-захисників, за Перемогу у війні з російськими окупантами. А на завершення молитовної частини зібрання заспівали гуртом духовний гімн України «Боже, великий, єдиний, нам Україну храни».


У наступній частині зібрання Володимир Піньковський проінформував присутніх про те, які можливості надає створення нової чи реорганізація існуючої громадської організації етнічних німців. (Раніше діяла на території колишнього Хорошівського району громадська організація етнічних німців, яку очолював Євгеній Ікерт). Багато учасників організації, які відповідатимуть певним критеріям, зможуть отримувати регулярну матеріальну (у вигляді продуктових наборів), а також невелику фінансову допомогу від благодійного фонду, який співпрацює зі спільнотою етнічних німців і державними органами Федеративної Республіки Німеччини.


Усіх присутніх від імені Хорошівської селищної ради привітала начальниця управління соціального захисту Ольга Кучер. Вона висловила сподівання, що у разі офіційної реєстрації громадської організації етнічних німців можна буде писати грантові заявки на різні міжнародні благодійні фонди і теж допомагати людям, розвивати спільноту, розширювати її можливості. А це дуже важливо з огляду на складні воєнні часи в Україні.


Наступна частина заходу – власне офіційні збори етнічних німців. Головою зборів обрали Володимира Піньковського. На порядку денному було питання про обрання лідера чи лідерки громадської організації – того, хто займатиметься створенням чи відродженням культурного осередку етнічних німців, налагоджуватиме зв’язок із побратимами й посестрами, що проживають на території Хорошівської громади, та посилить співпрацю місцевої громадської організації з МГО «Товариство німців України – «Відергебурт» та Товариством німців Житомирщини.
Надійшла пропозиція обрати головою організації Альвіну Чорну. Усі одноголосно її підтримали.
Пані Альвіна приймала вітання і сказала про те, що вона відчуває радість, бо уявляє, яким щасливим був би її батько, якби побачив, що етнічні німці можуть об’єднуватися, вільно спілкуватися, допомагати один одному, вивчати мову, розвивати свою культуру.
Після офіційної частини було неформальне спілкування, відповіді на запитання, обмін цікавою інформацією.
І на завершення – спільне фото.

Надія Панченко. Фото Володимира Кліха

Прокрутити вгору