У Хорошеві вивчали основи
першої домедичної допомоги

Минулого четверга, 9 березня, в малому залі Хорошівського будинку культури відбувся захід-навчання з першої домедичної допомоги при невідкладних станах.
Навчання проводила очільниця служби екстреної медичної допомоги в Хорошівському районі Світлана Майстренко. Їй допомагали колеги, фельдшери екстреної допомоги Ігор Мосійчук та Віталій Хиля.


Слухачами й учасниками були працівники і депутати селищної ради, соціальні робітники, працівники культури, освіти, усі бажаючі.
Такі знання і вміння є завжди актуальними, особливо у наш тяжкий і тривожний воєнний час.
Інформаційна складова заходу була забезпечена тематичною відеопрезентацією, яка допомагала присутнім запам’ятовувати основні правила першої домедичної допомоги.


Світлана Майстренко перед початком навчання звернулася до присутніх із проханням доносити людям інформацію про те, що треба дуже відповідально ставитися до виклику швидкої допомоги. Набирати 103 треба дійсно у невідкладних екстрених випадках. А часом буває, що викличуть швидку туди, де міг би справитись сімейний лікар чи інший медик, а за витрачений час можна було б врятувати від смерті чи інвалідизації іншу людину. І ще вона звернулася із проханням до соціальних працівників, аби вони, коли викликають для своїх підопічних швидку допомогу, оперативно організовували все необхідне для госпіталізації людини, а то часто витрачаються на очікування дорогоцінні хвилини.


Світлана Аркадіївна наголосила: «Найперше правило першої домедичної допомоги: «Не нашкодь!» Воно загальне як для медичних працівників, так і для осіб, які намагаються надавати допомогу іншому. Треба пам’ятати: якщо ваших знань недостатньо, то надавати допомогу все одно потрібно. Ви можете в будь-який час звернутися на номери 103 та 112 й отримати консультацію, як діяти в тому чи іншому випадку».


Навчання складалося із кількох найважливіших тем: загальні правила надання першої допомоги; непритомність; судоми; травми; обструкція верхніх дихальних шляхів; правила накладання джгутів; серцево-легенева реанімація.


Світлана Майстренко та її помічники демонстрували способи надання домедичної допомоги на манекенах. Учасники самі пробували накладати джгут, шину, робити штучне дихання тощо.
Під час заняття присутні отримали і теоретичні знання, і практичні навички.
А ще медики екстреної медичної допомоги відповіли на численні запитання від слухачів. Серед них було й запитання про те, де фахівці «швидкої» отримали такий гарний спецодяг.
Фельдшер Віталій Хиля відповів, що у нас є земляк Ярослав Валерійович Майстренко, який нині працює за кордоном, але дуже багато допомагає Україні, особливо землякам. Він співпрацює з нашими місцевими волонтерами і багато допомагає на ЗСУ. А також надав кошти на пошиття ось такого дуже якісного спеціального одягу для медиків «швидкої» усіх відділень Хорошівського району.


Багато хто із учасників заходу щиро дякував як загалом службі швидкої допомоги Хорошівського району за дуже якісну і добросовісну працю, любов до своєї роботи і до людей, а також було висловлено багато слів вдячності за проведене навчання.
Учасниця заходу Лариса Панченко, зокрема, сказала: «Я дуже вдячна всім, хто організував і провів це навчання. Такі заходи дуже потрібні. З нами працювали висококваліфіковані фахівці, вони дали нам дуже важливі знання і навички, які можуть згодитися у житті в будь-який момент».
Підготувала Надя Панченко

Прокрутити вгору